5 изненадващи ползи за здравето от консумацията на киселец


5 изненадващи ползи за здравето от консумацията на киселец
Снимка: Istock

Киселецът е широко използван зеленчук за приготвяне на различни супи и салати, но той има толкова полезни свойства за тялото, че славата му в миналото далеч е надхвърляла кулинарните му качества.

Киселецът често е бил използван за лечение на различни здравословни неразположения, но като всяко природно лекарство, с него не трябва да се прекалява. Растението съдържа оксалова киселина, която придава киселия му вкус и го прави отровен в малка степен. Умерената му консумация е полезна и напълно безвредна.

Вижте още: Не пийте лекарства, яжте червено цвекло: 8 ползи от консумацията му

Пресният киселец е богат на витамини А, С, Е, К и група В (B1, B2, B3, B6, B9). Той е отличен източник на жизненоважни минерали като магнезий, калций, натрий, калий и желязо.

Днес ви представяме 5 неподозирани ползи за здравето от консумацията на киселец.

1. ВИСОКО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ

Киселецът съдържа голямо количество калий, който е основен минерал за човешкото здраве. Намалява стреса на сърдечно-съдовата система и отпуска кръвоносните съдове и артериите, което е отлична превенция срещу високо кръвно.

2. ПОДОБРЯВА ХРАНОСМИЛАНЕТО

Киселецът има високо съдържание на фибри, които подобряват стомашно-чревното здраве и намаляват риска от проблеми като запек, диария, подуване на корема, спазми.

3. ПОДОБРЯВА ЗРЕНИЕТО

Киселецът съдържа витамин А, който защитава ретината от вредното въздействие на свободните радикали, подобрявайки зрението. Доказано е, че неговата консумация е добра превенция срещу нощна слепота и други очни заболявания.

4. ПОВДИГА ОБЩИЯ ТОНУС НА ТЯЛОТО

Високите нива на желязо в киселеца увеличават производството на червени кръвни клетки и предотвратяват анемията.

5. БЪБРЕЦИ

Изсушените листа на киселеца премахват токсините от тялото и стимулират уринирането. Но те не трябва да се приемат от хора с камъни в бъбреците, защото оксаловата киселина спомага за растежа им.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Вчера бях умен, затова исках да променя света. Днес съм мъдър. Затова променям себе си.

Шри Чинмой

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама