Нередовното хранене понижава имунитета


Нередовното хранене понижава имунитета
Снимка: iStock/Guliver

Нередовното и небалансирано хранене също както злоупотребата с нездравословна храна лишава организма от витамини, минерали, необходимите аминокиселини, което в крайна сметка се отразява върху имунната система. Това означава, че организмът става по-податлив на различни вируси и инфекции, твърдят медици, цитирани от РИА Новости.

Хора, които консумират нездравословна и некачествена храна и не се хранят редовно, нанасят съкрушителен удар върху имунната си система. Витамините, минералите, незаменимите аминокиселини и полиненаситените мастни киселини са необходими за нормалното функциониране на имунната система, заяви епидемиологът Олга Ненастина.

Протеините не само изграждащ субстрат за клетките, тъканите и органите на собствения организъм, но също така влизат в структурата на ензимите и хормоните и играят важна роля за формирането на имунния отговор.

ПРИЗНАЦИ, ЧЕ ИМАТЕ СЛАБ ИМУНИТЕТ

И докато витамините, микроелементите и полиненаситените мастни киселини може да се набавят с помощта на хранителни добавки или обогатени продукти, с протеините и аминокиселините въпросът стои доста по-сложно.

Заради дефицита на холестерин, който постъпва в организма при хранене с редица продукти, човек може да се сблъска с психически проблеми, твърди терапевтът Елена Тихомирова.

Психиката започва да страда, човек става агресивен или твърдоглав, не реагира адекватно на шеги, избухлив е, затова на храненето трябва да се обърне специално внимание, заяви лекарят.

Категорично е мнението на медиците, че небалансираното и нередовно хранене повишава риска от заразяване с коронавирус.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Вземете разбитото си сърце и го превърнете в изкуство.

Кари Фишър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама