Невероятните ползи на зелевия сок


Невероятните ползи на зелевия сок
Снимка: iStock

Зелето съдържа голямо количество витамини С, К и А. Също така е богато на така необходимите за организма: пантотенова киселина (В5), пиридоксин (В6), тиамин (В1), рибофлавин (В2), ниацин (В3). Съдържа минерали, като манган, магнезий, фосфор, калций и цинк, особено натрий и калий. И още, и още… А ето и какви са ползите на зелевия сок:

Здраво сърце

В зелето се съдържа голямо количество калий. Както много от вас знаят, той е електролитен и важен минерал, който помага да се контролира правилната активност на сърцето. Калият отпуска стените на кръвоносните съдове от отрицателното въздействие на натрий в тялото и помага за разпределяне на натрий през урината. Той също така поддържа киселинно-алкален баланс на тялото, необходим за здравословен растеж, мускулна конструкция и абсорбция на протеини.

Още един важен витамин – К, който се съдържа в зелевия сок,  е необходим, за да се предотврати образуването на съсиреци в кръвта. Той намалява риска от вътрешно кървене и натъртване. Витамин К също помага за укрепване на костите и действа като профилактично лекарство срещу остеопороза.

Укрепване на кости и зъби

Съдържащия се в сока от зеле витамин С допринася за развитието на колаген, отговорен за регенеративните свойства на тялото. Той също така помага за бързото заздравяване на рани и укрепване на костите и зъбите. Като естествен антиоксидант, витамин С предпазва тялото от свободните радикали и токсини, които могат да повредят организма или дори да доведат до клетъчната смърт.

НЯМА ДА ПОВЯРВАТЕ КАКВИ ЧУДЕСА ПРАВИ КОРАТА ОТ БАНАН

Средство за отслабване

Точно така! Зелевият сок може да ви помогне да отслабнете и да се отървете от няколко излишни килограма. В такъв случай е добре да приемате 3 пъти на ден на гладно по една чаша зелев сок. Преди това е хубаво да го затоплите съвсем леко, като в никакъв случай не добавяйте и сол, защото така ще се загубят неговите силно полезни свойства. Правете това в рамките на 2 до 3 седмици.

Ето и още полезни свойства:

- Ефикасно средство при махмурлук

- Повишава имунната система

- Намалява гаденето

- Детоксикира черния дроб

- Намалява възпалението

Поради силния си противовъзпалителен ефект зелевият сок е много полезен и при гастрит.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Мъжете може да са открили огъня, но жените са открили как да си играят с него.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама