Някои от супер ползите от червеното цвекло


Някои от супер ползите от червеното цвекло
Снимка: iStock/Guliver

Има много ползи от червеното цвекло и за някои от тях със сигурност не сте чували.

Цвеклото е естествен детoксикатор и пречиства кръвта. То е богато на най- разнообразни хранителни вещества, които са важни за оптимално ефективното функциониране на имунната система, тъй като насърчава производството на антитела, които се борят срещу болести или инфекция вътре в тялото ни. Белите кръвни клетки, включително левкоцитите и фагоцитите, са важни в борбата с инфекциите, а цвеклото определено им помага и ги снабдява с хранителни вещества.

Вижте още: 1 супер ползи от портокаловите кори

Това растение е богато и на желязо, ето защо стимулира червените кръвни клетки с нужното им количество от него и улеснява притока на кислород към клетките, което прави тялото по - здраво и младо.

Червеното цвекло съдържа манган, който е наистина необходим за образуването на интерферон, който е мощно противораково вещество, а цвеклото е червено, защото съдържа пигмент от бетанин. Този пигмент е познат също като антиоксиданта антоцианин, който помага за предотвратяване на сърдечно съдови заболявания и рак, а и в борбата със свободните радикали в тялото.

Цвеклото също така е полезно като антиоксидант, който осигурява по- добро здраве и подкрепа за черния дроб и бъбреците. То съдържа много фибри и е от полза за правилното функциониране на сърцето и храносмилателната система. Ползите не свършват тук.

Богато е на фибри, фолиева киселина, витамини от Б групата като Б1, Б2, Б3 и Б6, йод, в по- малка степен на магнезий, натрий, калий, калций и фосфор. Червеното цвекло се препоръчва на бременни жени.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Tайната на успеха - не бързайте.

Мария Кюри

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама