Очите на бебе станаха индигово сини, след прием на лекарство против Covid 19 (ВИДЕО)


Очите на бебе станаха индигово сини, след прием на лекарство против Covid 19 (ВИДЕО)
Снимка: iStock/Guliver

Лекари останаха шокирани, когато очите на шестмесечно бебе са променили цвета си след започване на лечение с фавипиравир.

Кафявите очи на шестмесечно бебе са станали индигово сини, след като му дали антивирусното лекарство, съобщава LiveScience.

Този случай е необичаен, но не е първи.

Каква е причината за този странен ефект?

Фавипиравир е антивирусно лекарство, което се използва за унищожаване на различни видове вируси, включително грип и ебола, като предотвратява възпроизвеждането на генетичния материал на вирусите. Действа особено добре при вируси, които използват РНК (рибонуклеинова киселина) като генетичен материал. Докато вирусите правят копия на своята РНК, лекарството се вмъква във все още растящите РНК молекули и причинява мутации.

Вижте още: Ето с какво се хранят хората на острова на столетниците

В началото на 2020 г. лекарството беше одобрено в Китай за лечение на SARS-CoV2. Оттогава няколко страни, включително Индия и Тайланд, одобриха употребата на медикамента за лечение на Covid-19. В Тайланд фавипиравир е основното антивирусно лекарство, което се дава на деца, заразени с корона.

Чести нежелани реакции на фавипиравир са диария, спад в броя на белите кръвни клетки и повишени нива на пикочна киселина в кръвта, които, ако не се лекуват, могат да причинят гадене и да доведат до образуване на камъни в бъбреците. Освен това, няколко пъти е наблюдавана промяна в цвета на очите на хората, които са приели лекарството.

Необичайният страничен ефект беше докладван за първи път през декември 2021 г., когато кафявите очи на 20-годишен мъж внезапно посиняват един ден след приемането на първата доза. Година по-късно група лекари накарали пациента да дойде в болницата с ултравиолетова лампа, за да им докаже, че очите му са флуоресцентни след прием на фавипиравир. 

Последният случай е промяна в цвета на очите на шестмесечно бебе. Според доклад, публикуван в списание "Frontiers in Pediatrics", момчето е откарано в болница в Тайланд, след като е развило висока температура и кашлица. Когато дава положителен тест за коронавирус, са му дадени таблетки фавипиравир и сироп. Само след 18 часа майка му забелязва промяна в очите му, които дотогава са тъмнокафяви. След преглед на детето лекарят открива натрупване на син пигмент и в двете роговици.

Вижте още: Този плод прочиства кръвта и е много нискокалоричен

Момчето получава медикамента в продължение на три дни, след което симптомите на коронавируса стават много по-леки. Лекарите спират по-нататъшната терапия поради странната промяна в цвета на очите. Пет дни по-късно очите на момчето възвръщат нормалния си цвят.

"Цветът на очите обикновено се определя от ириса, а не от роговицата. Определя се от количеството пигмент, който присъства в ириса от раждането" - каза за "Live Science"  д-р Вик Шарма, очен хирург от британската клиника "LondonOC".

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Казват, че душите живеят в очите на хората. Дори животните го усещали и гледали човека в очите.  

Людмила Филипова

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама