Отново удължават извънредната епидемична обстановка


Отново удължават извънредната епидемична обстановка
Снимка: iStock/Guliver

Правителството предлага удължаване на извънредната епидемична обстановка до 15 юли. Това обяви премиерът Бойко Борисов в началото на заседанието на Министерския съвет в сряда. Причината - повишеният ръст на заболели вследствие на COVID-19.

Няма да налагаме нови или стари тежки мерки, а ще заложим на прилаганите в момента, увери здравният министър Кирил Ананиев.

Мерки включват хигиена на ръцете, физическа дистанция от 1.5 м, маски на закрито, дистанционна работа, забрана за събирането на групи хора и провеждане на масови мероприятия.

Причина за удължаването е големият брой случаи на коронавирус през последните седмици. След 9 юни има драстичен ръст на заразените, като се откриват средно по 84 случая на ден. Роля за това има и увеличеният брой тестове на дневна база, като се правят по близо 2000 теста на ден.

"След 9 юни има значително завишаване на отчетените бройки на хората, които са болни от коронавирус. За периода 27 май – 9 юни среднодневният брой на заразените е 26 души, докато в периода от 10 до 23 юни нараства на 84 случая на ден, което означава 3,2 пъти увеличение на тези, които са носители на коронавируса", поясни още здравният министър.

ВИЖТЕ ТУК КОЛКО БЪЛГАРИ СА ИМАЛИ КОНТАКТ С КОРОНАВИРУСА

"Имаме повишаване на интензивността и увеличаване на разпространението на коронавируса", каза здравният министър. "Въвеждаме много строг и повсеместен контрол", предупреди той.

Премиерът Борисов предупреди, че ако мерките не се спазват, стадионите и заведения отново могат да бъдат затворени. "Демокрацията е за дисциплинираните", категоричен беше Бойко Борисов.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Ако не можеш да бъдеш добър пример, ще трябва да станеш ужасно предупреждение.

Катрин Еърд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама