Кантарджиев разкри колко българи са имали контакт с коронавируса


Кантарджиев разкри колко българи са имали контакт с коронавируса
Снимка: Министерски съвет

1,2 е ефективното репродуктивно число на зараза с коронавирус – т.е. 10 души заразяват 12. Причината е неспазване на противоепидемични мерки – главно на религиозни празници. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев, като даде за пример Шумен, явно визирайки и Рамазан Байрям.

"Хората без симптоми и с леки симптоми заразяват много трудно", подчерта проф. Кантарджиев пред bTV, базирайки се на СЗО. "Такива хора рядко могат да бъдат "суперразпръсквачи", но могат", добави ръководителят на Центъра за заразни и инфекциозни болести.

"Около 1% от хората в България са имали контакт с коронавируса", посочи Кантарджиев, на база изследвания за антитела.

"Дисциплина, дистанция и дезинфекция – това е формулата срещу новия коронавирус засега", категоричен е Кантарджиев. Той смята, че прогнозите на Националния оперативен щаб (НОЩ) се сбъдват, а ако "диванната армия" кажела нещо, ще се случи обратното.

Що се отнася до случай в детска градина, най-важното според Кантарджиев е да се хване първият случай. "Никой болен, който има симптоми на двойна пневмония, не трябва да остане неизследван. Не трябва да се допускат хора със симптоми – температура, болки в гърлото", подчерта професорът.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Разбрах, че когато имаш истински интерес към живота и любопитен живот, сънят не е най-важното нещо.

Марта Стюарт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама