Почти половината от абортите са опасни


Почти половината от абортите са опасни
Снимка: Thinkstock/Guliver

Близо половината от приблизително 56 милиона аборта, извършвани всяка година по света, са опасни, сочи ново проучване, цитирано от сп. "The Lancet".

Голяма част от тези 25,5 милиона рискови аборта са регистрирани в Африка, Азия и Латинска Америка. В много африкански страни по-малко от 15% от процедурите за прекратяване на бременността отговарят на минималните медицински стандарти, според данни, използвани за съставяне на глобалния анализ.

Констатациите подчертават силната връзка между законите за абортите и сигурността.

"Най-високите проценти на безопасни аборти са наблюдавани в страни с по-малко ограничаващи закони, високо икономическо развитие и добре развита инфраструктура", посочва водещият автор на изследването Бела Ганатра от Световната здравна организация.

Проучването се базира на данни от периода 2010-2014 г.

В Северна Америка 99% от абортите са класифицирани като безопасни, следвани от Северна Европа (98%), Западна Европа (94%) и Южна Европа (91%).

За разлика от предишните оценки, новото проучване разделя категорията на опасни аборти на две групи - "по-малко" и "най-малко" безопасни.

Първата група съставлява 30,7% от общия брой и включват тези, предизвикани от вещество мизопростол без друга външна намеса или такива, които се извършват от обучен персонал, използващ остарели методи и с хирургически инструменти.

Около 14,4% от всички нови аборти - повече от 8 милиона годишно - попадат в "най-малко сигурната" група, т.е. тези, извършвани от необучени лица, използващи опасни или инвазивни методи.

"По-голямата част от опасните аборти в Африка бяха категоризирани като "най-малко безопасни" и са свързани с високи нива на смъртност", пише в доклада.

Делът на безопасни аборти надвишава 50% само в три развиващи се региона: Югоизточна Азия (60%), Западна Азия (52%) и Южна Африка (74%). Там, където абортът е легална практика, повече от 87% от абортите се смятат за сигурни. В 62 страни, където процедурата е забранена или разрешена само за спасяване на женския живот, едва 25% от абортите са безопасни.

"Нашите констатации изискват необходимостта да се осигури достъп до безопасни аборти в пълна степен от закона, особено в регионите с ниски доходи", казва Ганатра.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Най-лошият махмурлук е този на душата. Мешаш различни чувства в големи дози и накрая повръщаш апатия.

Луис Карол

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама