Показват у нас филм на Хилъри Клинтън за женското здраве (ВИДЕО)


Показват у нас филм на Хилъри Клинтън за женското здраве (ВИДЕО)
Снимка: ПР

За пета поредна година Фондация "Ендометриоза и репродуктивно здраве" ще проведе мащабна кампания с цел повишаване на информираността относно заболяването ендометриоза. В навечерието на Ендо Март 2023, на 28 февруари 2023 г от 17ч. в Дом на киното, София, фондацията ще бъде домакин на специална прожекция от световното турне на филма "Below the belt" (Удар под кръста-порочният кръг на ендометриозата) с продуценти Хилъри Клинтън, Росарио Доусън и Шанън Кон. 

Документалният филм представя вдъхновяващите истории на четири пациентки, търсещи отговори за мистериозните си симптоми, за да разкрие важни аспекти на живота с ендометриоза – от менструалното табу и неглижирането на симптомите от лекарите до широко разпространените проблеми в здравните системи по света. Филмът открехва завесата пред личния свят на жените с ендометриоза и влиянието, което това заболяване оказва върху ежедневието им, взаимоотношенията им с близките и професията им.

През призмата на ендометриозата – заболяване, което засяга всяка девета жена, филмът показва как обществото често отхвърля, подценява и не вярва на жените.

"Толкова е влудяващо, че женското здраве все още бива пренебрегвано сериозно! Трябва да направим повече, за да продължим да повишаваме познанието за ендометриозата, и да мотивираме медицинската професия дотолкова, че да ни предостави подкрепата и услугите, от които наистина имаме нужда. Трябва ни подкрепа на национално ниво! След като изгледах филма, осъзнах важността на този проблем, и реших, че искам да направя каквото мога, за да помогна и да продължа този разговор в обществото, за да получим вниманието, което диагнозата ендометриоза заслужава!" - Хилъри Клинтън на премиерата на филма "Удар под кръста – порочният кръг на ендометриозата" (Below the belt) в САЩ.

Прожекцията на филма ще бъда последвана от кратка дискусия, в която ще се включат изявени медицински специалисти, психолози, журналисти и пациенти.

Както всяка година, фондация "Ендометриоза и репродуктивно здраве" организира безплатни прегледи за жени с ендометриоза в цялата страна през март и април 2023 г. Пълният списък от медицински заведения, предлагащи безплатни консултации ще бъде обявен тук до края на м.февруари 2023 г.

Ендометриозата засяга 1 от 10 жени в репродуктивна възраст, но все още е малко позната публично. Заболяването често може да бъде неглижирано или сбъркано с други диагнози, може дори да протича тихо и безсимптомно, затова в световен план статистиката казва, че са нужни между 7 и 10 години за точна диагноза. Една жена средно посещава 8 различни доктори, за да получи точна диагноза. Късното поставяне на диагноза има пряко отношение към по-тежкото протичане на заболяването, както и към нивата на безплодие при жените. Между 30% и 50% от жените, които срещат репродуктивни затруднения, имат ендометриоза. В контекста на застаряващото население на България, навременната диагностика и лечение биха променили много човешки съдби и сбъднали мечтата за дете в много семейства.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Смятам, че сексапилът идва отвътре. Това е нещо, което е в човек, без значение какво правите с гърдите си, бедрата или устните.

София Лорен

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама