Ползи и вреди от консумацията на сливи


Ползи и вреди от консумацията на сливи
Снимка: iStock

Сред голямо разнообразие от сливи се срещат тъмно виолетови, червеникави и жълтеникави плодове. Всички те са обединени от уникален химичен състав, който във всеки от сортовете може да се различава леко. Средно 80% от сливите са съставени от вода. Плодовете съдържат много фибри, пектин, органични киселини, витамин А, В, С, Е. Плодовете съдържат високо съдържание на макронутриенти - калий, калций, магнезий и много други. Те са източник на микроелементи - желязо, йод, манган, цинк.

В синята слива

Тъмносиният сорт слива обикновено се нарича "унгарски", такива сортове имат гъста сочна каша, поради което често се използват за приготвяне на сини сливи. 100 г сини плодове съдържа 42 ккал.

В червените сливи

Сортовете червени сливи са шампиони по съдържанието на фолиева киселина, съдържат много желязо. Те помагат да се ускорят метаболитните процеси, да се премахнат солите и излишната течност от тялото.

В черните сливи

В тъмните сортове слива има голям брой флавоноли, антоцианини, левкоциани, които имат уникални свойства под формата на положителен ефект върху стените на кръвоносните съдове и тяхното укрепване.

Как да изберем добър продукт:

Когато избирате сливи, трябва да се ръководите от външния вид на плодовете. Независимо от цвета на корите, те трябва да бъдат оцветени равномерно. С узряването на плодовете сянката става по-наситена. Трябва да обърнете внимание на липсата на пукнатини, вдлъбнатини, петнисти образувания.

Препоръчва се да опитате да натиснете върху повърхността на корите. Прекомерната твърдост показва недостатъчна зрялост на плодовете, твърде меката плът ще доведе до бързо разваляне на продукта. Зрелостта се определя от богатия аромат, колкото по-изразена е, толкова по-зрели са сливите.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Иска се много доверие, за да споделиш недостатъците си с приятел. Иска се обаче много повече, за да споделиш неговите.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама