Ползи за жените от пиенето на бира


Ползи за жените от пиенето на бира
Снимка: iStock/Guliver

Нови проучвания върху качествата на пивото хвърлят светлина върху ефектите от умерената консумацията на бира при жените. Според изследване на Салгренската адакемия – изследователски център към Гьотеборгския университет в Швеция, две халби бира седмично допринасят за намаляване на инфарктите при жените и ги прави по-щастливи в дългосрочен план. Сходни резултати показват и изследвания на английски учени, проведени от университетите на Кембридж и Лондон и публикувани в Бритиш медикъл джърнал.

Експертите отбелязват, че ключовият фактор за усвояване на полезните вещества в пивото е умерената употреба, а когато става въпрос за безалкохолна бира, положителните ефекти са още по-изразени. Резултатите показват, че дамите, които консумират пиво веднъж или два пъти седмично, намаляват риска от инфаркти с 30% в сравнение с тези, които пият по-големи количества, или тези, които не употребяват алкохолни напитки. Изследването е проведено в продължение на почти 50 години върху общо 1500 жени и разкрива спецификите при консумация на бира, вино и други алкохолни напитки.

Положителните заключения не са толкова изненадващи, ако се разгледат и други проучвания, изучаващи връзката между консумацията на бира и доброто настроение на жените. Учени от университета "Фридрих-Александър" в Ерланген, Германия, изследват 13 000 хранителни компонента, за да разберат дали те стимулират "системата за възнаграждение" в мозъка и карат хората да се чувстват добре. Те откриват, че хорденинът, който се съдържа в малца и респективно в бирата, има силен ефект в тази посока. За разлика от допамина, хорденинът дори активира рецепторите по начин, който води до по-продължителен ефект върху "системата за възнаграждение". Специалистите уточняват, че веществото е налично не само в класическата бира, но и в безалкохолните ѝ варианти. 

Научните материали свидетелстват, че темите за консумацията на пиво от жените могат да имат много интересни и дори неочаквани аспекти, отколкото е общо разпространеното разбиране. Според национално представително проучване от края на 2020 г., всяка пета българка оценява бирата като подходящо за нея питие. Изследването е проведено по поръчка на Съюза на пивоварите (СПБ). Любопитни са и данните за потреблението на пиво при дамите. Всяка втора жена у нас твърди, че пие бира поне веднъж месечно, а 35% - поне веднъж седмично.

Коментирайки статистиката, изпълнителният директор на СПБ Ивана Радомирова сподели: "Все повече изследвания показват, че стереотипите за бирата, особено при нежния пол, постепенно се променят предвид научните факти и нагласите на новите поколения. Десетките национални и международни проучвания, които са във фокуса и на Националната бирена академия, отговорят на нарастващия интерес на потребителите към категорията. Необходимо е обаче ясно да подчертаем, че акцентът винаги трябва да е върху отговорността и умерената консумация. За жените това означава една бира дневно, но не повече от 5 пъти седмично".

Средната честота на консумация на пенливата напитка от нежния пол в страната възлиза на 4 пъти месечно, като според различните възрастови групи тя варира от 3 до 5 пъти. Най-често бира пият дамите между 30-39 г. – близо 5 пъти месечно. Почти на същите нива е и консумацията на 20-29 годишните млади жени. Когато погледнем разпределението по региони става ясно, че през 2020 г. жените от Варна консумират бира най-често, средно 5,3 пъти месечно, следвани от Русе и Монтана - по 4,7 пъти. Засега, 19% от българките считат, че при умерена консумация пивото е част от здравословния начин на живот.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Старостта не е място за глезени момиченца.

Бети Дейвис

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама