За колко време изгаряме една бира


За колко време изгаряме една бира
Снимка: iStock/Guliver

Съдържанието на калориите в пивото е едно от най-ниските в сравнение с редица храни и напитки. В една светла бира от 330 мл. има около 148 калории, значително по-малко от тези в един малък сандвич от 100 грама (250 kcal), 100 гр. порция пържени картофи (335 kcal) или 100 гр. колбас (340 kcal).

Актуални данни сочат, че средната енергийна стойност на светлото пиво е около 43 - 45 kcal на 100 гр (мл). С най-малко калории на 100 милилитра е безалкохолното пиво - 25 kcal, а с най-висока енергийна стойност е тъмното пиво.

Тези и други любопитни факти от света на бирата бяха представени от популярния диетолог Ипократис Пападимитракос по време на пролетно парти, организирано от Съюза на пивоварите в България в Esterhasi Bar в София. Експертът съпостави количеството калории в редица храни и напитки и препоръча най-подходящите комбинации, с които да запазим фигурите си елегантни и стройни.

В сравнение с други напитки, енергийната стойност на 100 мл. бира е по-ниска дори от любимия на всички ни портокалов сок, който има в състава си 47 kcal на 100 мл. Ликьорите и енергийните напитки също показват по-високи стойности – съответно 320 kcal и 64 kcal на 100 мл.

Специалистът-диетолог призова гостите да не приемат сериозно мита за „бирения корем“, тъй като основният принос за натрупване на килограми е калоричната храна и липсата на движение. Ипократис Пападимитракос успокои всички любители на пивото, подчертавайки, че при умерена консумация всяка чаша бира може лесно и бързо да бъде „стопена“ с лека физическа активност. За пример - калориите от едно стандартно питие бира от 330 мл. могат да се изгорят за едва 10 мин. тичане или 33 мин. ходене. Ако сте любители на карането на колело - 12 мин. са необходими, за да изгубите приетите калории, но ако сте пили дори една малка бира, по-добре бъдете отговорни и отложете придвижването с велосипед. За сравнение – 177 мл. алкохолен коктейл (напр. пина колада) съдържа 644 kcal, които могат да се изразходят с 37 мин. тичане и близо час каране на колело.

От друга страна, умерената консумация на пиво се препоръчва след активни спортни дейности, тъй като успешно хидратира организма. Комбинацията от вода, витамини и соли в бирата способства за по-бързото възстановяване на водния и електролитен баланс в човешкото тяло.

Зад тези интересни данни, разбира се, стоят редица научни изследвания и доказателства в подкрепа на гореописаните факти. Ниското съдържание на калории в бирата се дължи на минималните количества белтъци и мазнини в състава му. Комплексните въглехидрати имат около 50% енергиен дял в пивото и подпомагат изхвърлянето на токсични агенти, попаднали с храната в организма и имат благотворен здравословен ефект. Тяхното съдържание варира между 4,85 - 7,40 гр. на 100 гр. пиво.

Благоприятните ефекти от бирата при умерена консумация не се изчерпват до темата за енергийната й стойност. Известно е, че нискоалкохолните естествени напитки като пивото имат в състава си голямо количество витамини и антиоксиданти. Нивото на тези полезни вещества дори надвишава това в някои от най-разпространените плодове и зеленчуци като ябълки, лимони, моркови, диня, пъпеш. При умерена консумация, с 500 мл. бира може да бъде доставен от 9 до 27,5% от препоръчителния дневен прием на витамин В6, от 3,5 до 14,1% – за витамин В2, и между 4,0 до 10,5% - за витамин В3.

„Ако съпоставим и сравним съдържанието на опаковка мултивитамини от аптеката с това на бирата, ви уверявам, че ще се объркате дали говорим за бира или за витамини.“, коментира Ипократис Пападимитракос.

Посочените данни на пролетното бирено парти за пореден път разбиха градските легенди и митове и доказаха, че поради нищожните количества мазнини и белтъци, малкото алкохол и въглехидрати, и високото съдържание на вода в пивото, консумацията на бира не води до трупане на излишни килограми при умерена консумация. И не е нужно да се лишавате от удоволствието на чаша бира, ако искате да водите балансиран начин на живот.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Не се бойче, че ще ви стъпчат - стъпканата трева се превръща в пътека.

Блага Димитрова

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама