Ползи за здравето и красотата от алое вера


Ползи за здравето и красотата от алое вера
Снимка: iStock

Има повече от 300 разновидности на растението алое, но най-известното и богато на полезни свойства за здравето и красотата е алое вера. Всъщност в древните времена то е било известно като „растението на безсмъртието“, защото е започнало да се използва за лечение на всичко – от кожни до храносмилателни проблеми. Днес производството на продукти от алое вера е цяла индустрия и може да бъде намерено под формата на чист гел, както и в състава на редица лосиони, кремове и хранителни добавки. Днес ще разгледаме основните ползи от това чудо на природата.

Здравни ползи

Алое вера е едно от най-популярните средства при лечение на кожни проблеми, но има и няколко други полезни предимства за здравето на организма, за които може би не подозирате. Ето ги:

НЕВЕРОЯТНИТЕ ПОЛЗИ НА ЗЕЛЕНИЯ ЧАЙ

Ускорява заздравяването на изгаряния

Алое вера се използва най-често като локално лекарство върху кожата. То е изключително полезно при лечение на рани, най-вече от изгаряния от първа и втора степен, включително слънчеви. Използването на подходящ мехлем от алое вера при подобни кожни проблеми ще съкрати времето за лечение с до 9 дни.

Има антибактериални свойства

Гелът от алое вера съдържа мощни антиоксиданти, които принадлежат към така наречените полифеноли. Те, заедно с няколко други съединения в растението, могат да помогнат да се спре растежа на някои бактерии, които могат да причинят опасни инфекции.

Запазва влагата в кожата

Добре хидратираната кожа е здрава и еластична. Гелът от алое вера е прекрасен натурален овлажнител. Той е чудесна алтернатива и за хората с мазна кожа, защото не омазнява допълнително, като повечето от козметичните средства. Ако искате да използвате домашното си растение трябва да отрежете и обелите листо. С гела от вътрешността намажете директно лицето, шията и всички участъци на тялото, които желаете. Ако откъснем растение алое вера, то може да живее няколко месеца без почва и вода благодарение на листата си, които служат като естествен резервоар за влага.

Бори се с акне

Гелът от Алое вера е натурално антибактериално средство, което се бори с бактериите, причиняващи акне. Освен това помага за успокояването на възпалената кожа и стимулира производството на нови клетки.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Достатъчно е да погледнете през очите на Любовта, за да видите красотата навсякъде.

Петър Дънов

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама