Невероятните ползи на зеления чай


Невероятните ползи на зеления чай
Снимка: iStock

Той е определян като една от най-здравословните напитки в света. Зеленият чай съдържа много антиоксиданти и има редица полезни ефекти за тялото ни, като:

- подпомагане на мозъчната функция

- редуциране на мазнините

- превентивно действие срещу различни видове рак

- намаляване на риска от развитието на сърдечно-съдови заболявания

По-долу ще може да се запознаете с някои от ползите при консумация на зелен чай:

1. Съдържа здравословни биоактивни съставки

Зеленият чай е много повече от просто освежаваща напитка. Той е богат на полифеноли, които има полезни за здравето ефекти като намаляват възпалението в организма и имат противораков ефект. Той съдържа също така и катехина епигалокетхин-3-галат. Катехините са естествени антиоксиданти, които предпазват клетките от действието на свободните радикали и имат и други здравословни ползи за организма ни.

Те могат да намалят образуването на свободни радикали в организма ни, предпазват клетките и молекулите в тялото ни от поражения. Свободните радикали имат голяма роля по отношение на стареенето и развитието на различни видове заболявания.

Епигалокатехин-3-галатът е една от най-силните съставки в зеления чай. Има редица изследвания по отношение на здравословните ефекти от нея, като тя е една от водещите съставки в зеления чай, които са отговорни за неговите лечебни качества.

В зеления чай също така се съдържат и малки количества от важни за организма ни минерали.

Много е важно да се избира зелен чай от високо качество.

2. Може да подпомогне мозъчната функция

Зеленият чай съдържа по-малко кофеин от кафето, но достатъчно за да има стимулиращ и освежаващ ефект. Той също така съдържа аминокиселината Л-теанин, която работи синергично с кофеина по отношение на положителния ефект върху мозъчната функция.

3. Ускорява изгарянето на мазнините в тялото

Ако погледнете състава на различни хранителни добавки за изгаряне на мазнини, има голям шанс да откриете сред тях и зеленият чай. Това е така, защото според различни изследвани, зеленият чай има ускоряващ ефект върху метаболизма и изгарянето на мазнините.

Кофеинът в зеления чай може да има положителен ефект върху физическата ни форма, като мобилизира и извежда мастните киселини от мастните депа в тялото ни, за да могат те да бъдат изгорени за енергия.

4. Антиоксиданите биха могли да намалят риска от образуването на някои видове рак

В зеления чай се съдържат мощни антиоксиданти, които са изследвани относно положителния им ефект при превенцията на някои видове рак. Има изследвания, които твърдят, че консумацията на зелен чай може да намали риска от развитие на рак на гърдата с 20-30%, риска от развитие на рак на дебелото черво с 42%, както и риска от развитие на рак на простатата.

5. Може да предпази мозъка по време на стареенето

Биоактивните съставки в зеления чай имат редица положителни ефекти върху мозъка. Те могат да намалят риска от развитието на деменция, често срещано невродегенеративно заболяване при възрастни хора.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Еманципацията на жените доведе до загуба на тайнствеността и мистерията на жената.

Грейс Кели

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама