Потърсете лекар, ако едно от тези неща ви се случва често


Потърсете лекар, ако едно от тези неща  ви се случва често
Снимка: iStock

Въпреки че може всички тези симптоми да са напълно безобидни, понякога някои често срещани признаци, които тялото ни дава, са предупреждение за по-големи здравословни проблеми и е добре да посетим лекар.

Днес ви представяме 8 признака, които издават проблем в тялото:

1. Пърхот и косопад

Лющещият се скалп може да бъде често срещан проблем, а в съчетание с косопад това може да е признак за липса на важни витамини и хранителни вещества. Ниските нива на цинк, витамини B2, B3, B6 и B7, както и желязо, могат да бъдат причина за този ежедневен проблем.

Вижте още: Защо фруктозата в плодовите сокове е вредна за здравето

2. Сбръчкани ръце и пръсти

Развитието на бръчки по телата ни е нормален, здравословен признак на стареене, а при младите хора се случва, когато стоят във вода за дълъг период от време. Но когато ръцете ни започнат да изглеждат по-набръчкани и да губят еластичност по-бързо от другите части на тялото, това може да е сигнал за дехидратация, лошо кръвообращение или проблем с щитовидната жлеза.

3. Бели петна по езика

Здравият език обикновено има розов цвят. Ако забележите, че на езика ви се появяват бели петна, това може да е признак на млечница в устната кухина, която е много често срещана при хора с диабет.

4. Кожни обриви

Обикновено зачервената и сърбяща кожа е признак на екзема, но понякога обривите, заедно с треска, могат да бъдат причинени и от инфекции или докосване на определени растения. Дори и да не изглеждат много сериозни, петната могат да се заразят, така че се препоръчва да ги прегледате от медицински специалист.

5. Подути глезени

Подутите глезени са често срещан признак за бременност, но ако не очаквате дете, те могат да означават лошо кръвообращение, проблеми със сърцето или недостатъчна функция на щитовидната жлеза. По-малко сериозна причина за този симптом е консумацията на твърде много сол, което може да доведе до задържане на вода.

Вижте още: 8 удивителни неща, които ще се случат с тялото ви, ако ядете по една краставица на ден

6. Подуване на корем

Леко подуване на корема след хранене обикновено не е причина за безпокойство, но може също да е признак на чувствителност към храна. Яденето на храни, към които сте алергични (дори и да не го знаете), води до отделяне на много газове в стомаха ви. Най-често срещаните храни, които причиняват това, са пшеницата и глутенът.

7. Необясними синини

Ако често намирате синини на произволни места по тялото и не си спомняте да сте удряли в нещо, може би е добра идея да се обърнете към вашия лекар. Случайни и лесни синини могат да означават обикновен дефицит на витамин, но също така могат да бъдат признак на нещо по-сериозно, като проблем с кръвосъсирването.

8 Постоянна жажда

Винаги е важно да поддържате тялото си хидратирано и да пиете достатъчно вода, но постоянното чувство на жажда е типичен симптом на преддиабет. Други често срещани симптоми са умора и често уриниране, което е следствие от постоянна жажда.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Разбрах, че когато имаш истински интерес към живота и любопитен живот, сънят не е най-важното нещо.

Марта Стюарт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама