Защо фруктозата в плодовите сокове е вредна за здравето


Защо фруктозата в плодовите сокове е вредна за здравето
Снимка: iStock

Всички знаем за вредата от "белите убийци" - бяла захар и бяло брашно. Но мнозина дори не подозират за опасността, която дебне от любимите ни плодови сокове заради високите нива на фруктоза.

Въпросното съединение е захар, която се съдържа в плодовете и меда. Проблемът идва, когато ядем големи количества фруктоза наведнъж.

Вижте още: 5-те най-добри и най-лоши навици за зрението

„Ако изядете 100 броя плодове наведнъж, подобно на животно, което се подготвя за зимен сън, ще усвоите голяма доза фруктоза", казва Джонсън. „И по същия начин, ако пиете плодов сок, можете да си доставите много концентрирана фруктоза, защото получавате например пет или шест плода, комбинирани в една чаша."

Плодовият сок съдържа по-малко фибри, отколкото суровите плодове, поради което захарите в него се абсорбират по-лесно в кръвта. Освен това е по-вероятно да се погълнат големи количества фруктоза за кратко време. Много от плодовите сокове съдържат и добавени захари, които повишават концентрацията на фруктоза още повече. Всъщност много плодови сокове съдържат толкова захар, колкото един кен кока-кола.

Но защо фруктозата е проблем?

„Оказва се, че фруктозата има много сериозна способност да активира биологичен превключвател, който задейства редица процеси, включващи глад, хранене, резистентност към лептина (хормона на ситостта) и поредица от действия, които водят до това да складирате мазнини", твърди Джонсън. „И всъщност показахме, че това е уникално за фруктозата. И че тя действа, като заблуждава клетките да мислят, че не разполагат с достатъчно енергия."

Вижте още: Топ 5 съвета, ако искате да забременеете

Фруктозата прави това, като намалява концентрацията на основната енергийна валута на организма - Аденозинтрифосфат (АТФ). Смята се, че това активира реакцията на организма за оцеляване и нарушава регулирането на теглото - казва Джонсън.

„Това стимулира изхранването, глада и жаждата, но също така блокира усещането за ситост и пълнота", каза Джонсън.

Ниските клетъчни нива на АТФ са характерни и за затлъстяването, диабета, неалкохолната мастна чернодробна болест и болестта на Алцхаймер.

Но дори и да избягвате фруктозата в диетата си, все още може да наблюдавате тези ефекти.

„Не става въпрос само за фруктозата, която ядем, но и за фруктозата, произвеждана от организма от въглехидрати като картофи и ориз", казва Джонсън. „Въглехидратите повишават нивото на глюкозата в кръвта ни и след това тя може да бъде превърната от организма във фруктоза."

Този тип производство е по-висок при хора с диета с високо съдържание на захар и сол. То се стимулира и от консумацията на алкохол.

Джонсън подчерта, че изследването не показва, че е необходимо да намалим консумацията на плодове, а по-скоро да намалим прекомерната консумация на храни и напитки с изкуствено високо съдържание на фруктоза. Тези диети с високо съдържание на фруктоза на свой ред може да са причина за епидемията от затлъстяване.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Ако никога не сте плакали, очите ви не могат да са красиви.

София Лорен

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама