Топ 5 съвета, ако искате да забременеете


Топ 5 съвета, ако искате да забременеете
Снимка: iStock

Да имате дете е едно от най-прекрасните неща, които могат да ви се случат. През последното десетилетие обаче естественото забременяване се превръща в предизвикателство, а 1 от 4 двойки прибягват до асистирани процедури. Стрес, възраст, неправилно хранене, консумация на алкохол и цигари – това са само част от „препъни камъчетата“, с които се сблъскват част от семействата.

Ако силно желаете да се сдобиете с наследник и смятате, че вече сте готова да станете майка, ви предлагаме няколко съвета, които ще ви помогнат да заченете по-бързо.

1. Разберете кога ви е овулацията

Ключът към бързото забременяване е да разберете кога точно овулирате. Това се случва само веднъж при всеки менструален цикъл, затова е важно да сте наясно с конкретния период. По този начин с партньора си ще може да правите опити в най-подходящото време. Може да разберете кога е овулацията ви лесно, стига да слушате тялото си - наедряване на гърдите, болка в кръста, поява във влагалището на слуз без миризма и без цвят, повишена вътрешно-телесната температура. Разбира се, още по-сигурен начин да разберете кога са „плодовитите“ ви дни е чрез правене на уринарни тестове.

2. Постигнете идеалното си тегло

Колкото и да не ни се иска, истината е, че лошото хранене намалява шансовете. Да бъдете с поднормено и наднормено тегло може да намали с 30% плодовитостта. Жените, които не консумират достатъчно калории и мазнини всеки ден, рискуват да не могат да овулират нормално. От друга страна, наднорменото тегло пречи на нормалната хормонална функция, която на свой ред произвежда некачествени яйцеклетки.

Вижте още: Този древен еликсир пречиства кръвта и помага на ставите

3. Не ставайте веднага след секс

Много двойки си мислят, че позата има голямо значение при „бебеправенето“, но няма научни доказателства за това, дали една поза по време на полов акт може да доведе до по-голям шанс за успешно зачeвене от друга. Това, което има значение, е да си полежите непoсредствено след половия акт. Така семенната течност ще остане по-дълго в контакт с маточната шийка. Достатъчни са около 10-15 минути.

Вижте още: 5 популярни добавки, които понякога водят до акне

4. Забравете за лубрикантите

Не е нужно да правите секс само в определени дни от месеца, за да успеете да забременеете. Бъдете интимни с партньора си винаги, когато ви се желае, но при едно условие. Без лубриканти – те понижават качеството на спермата.

5. Включете хранителни добавки

Достатъчният дневен прием на витамини А и D помага за увеличаване на сексуалното желание, но и осигурява по-добро качество на сперматозоидите. Фолиевата киселина пък е важна и за жената, и за бебето, затова лекарите препоръчвам да се започне няколко месеца предварително.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

По-скоро бих се доверил на женския инстинкт, отколкото на мъжкия разум.

Станли Болдуин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама