5 неща, които дъщерите наследяват от майките си


5 неща, които дъщерите наследяват от майките си
Снимка: iStock

Чудили ли сте се някога защо имате специфични странности или характеристики, напълно различни от останалите роднини? Е, оказва се, че някои от тези черти са наследени само от един родител - майка ви или баща ви. Така че, забравете за момент класическия дебат природа срещу възпитание и нека се потопим в очарователния свят на генетиката. Ето кои са нещата, които повечето дъщери наследяват от своите майки.

1. Физически характеристики

Някои физически характеристики, като цвят на косата, текстура и линия на косата, кожа и разширени вени, са свързани с Х хромозомата и са склонни да бъдат наследени от майка ви.

Вижте още: Ето защо семейство Бекъм спят в различни стаи

2. Модели на сън

Вашите навици за сън също са наследени от майка ви. Проучване установи, че майките предават своите циркадни ритми (естествените цикли на сън и събуждане) на децата си повече от бащите. Това означава, че ако майка ви е нощна сова или ранно птиче, вие също може да сте такава.

3. Настроения и емоции

Проучване, публикувано в The Journal of Neuroscience, установи, че кортиколимбичната система на мозъка, отговорна за регулирането на емоциите и разстройствата на настроението, е по-вероятно да се предава от майка на дъщеря, отколкото от майка на син или баща на дете.

4. Метаболизъм

Може да наследите възможността за загуба или наддаване на тегло на майка си. Изследователите обаче твърдят, че генетиката не е всичко, когато става дума за тегло, и че изборът на начин на живот играе още по-голяма роля.

5. Менопауза и менструация

Въпреки че има и изключения, дъщерите обикновено следват майките си по отношение на това на колко години започва менструацията и кога е навлизането в менопауза.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Еманципацията на жените доведе до загуба на тайнствеността и мистерията на жената.

Грейс Кели

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама