Защо трябва да спрете да пиете сокове


Защо трябва да спрете да пиете сокове
Снимка: iStock/Guliver

Като специалисти по диабет и ендокринология често се сблъскваме с проблема на пациенти, които искрено вярват, че соковете са полезни. Има дори проучване, което отчита, че родителите на малки деца - между 1 и 3 години, са убедени, че сокът е толкова здравословен, колкото самият плод. Дори прясно изстискан обаче, сокът почти не се различава от обикновената подсладена вода.

Отвсякъде ни залива идеята, че соковете са полезни. Пият се на закуска, след тренировка, а много правителства по света полагат големи усилия да осигуряват "здравословни" сокове на милиони деца в детските градини и училищата. Световната търговска и рекламна индустрия се възползва с огромно удоволствие от това заблуждение. Експертите обаче са категорични, че истината е много различна - всеки път, когато правите сок, вие всъщност взимате едни полезни и здравословни плодове и зеленчуци и ги превръщате в нещо далеч по-малко полезно и здравословно.

На пръв поглед е логично да си помислим, че сокът е нещо добро - щом целият плод е полезен, а сокът се прави от плодове, значи и той е полезен. На практика обаче сокът елиминира някои от най-здравословните части на плодовете. Обелката на ябълката, семената на малините или мембраните, които държат заедно отделните сегменти на портокала - всички те са много полезни. Именно в тях се съдържат основните количества фибри, антиоксиданти, фитонутриенти, витамини и минерали. Също така, когато пием калориите си, вместо да ги ядем, мозъкът не получава същите сигнали за ситост като при твърдата храна, въпреки че сме консумирали много повече калории.

Докато 1 портокал съдържа 45 калории, чаша портокалов сок съдържа 110 калории. Може да се почувствате сити след чаша сок или смути, но това усещане изчезва много бързо, след като течността се усвои в стомаха и тези стотици калории на практика не се включват във вътрешния калориен "брояч" на тялото ви. Именно затова цялостното ни възприятие за соковете трябва да се промени. И това особено важи за децата. Родителите масово смятат, че соковете са полезни и ги дават на децата си по всякакви поводи - за закуска, между храненията, когато са навън на заведение и др.

Особено опасни са пакетираните и бутилирани плодови сокове, които съдържат захар, няколко пъти превишаваща препоръчителната дневна норма. Съществуват и изследвания, доказващи, че деца, които пият сокове редовно, са по-ниски и по-пълни в сравнение с връстниците си, които не консумират такива напитки често. Така че е важно хората да започнат да виждат соковете такива, каквито са - заплаха. Те нямат работа на масата ви за закуска, нито пък във фитнеса ви след тренировка. И второ, спрете да давата сокове на децата си. Заменете ги с вода или мляко.

Млякото не само съдържа 1/3 от захарта, намираща се в соковете, но е и чудесен източник на протеини, калций, витамин D и магнезий. И трето, нужен е обществен натиск, за да се промени политиката по отношение на плодовите сокове и на държавно ниво.

***

Хедър Ферис, Елвира Исганаитис и Флорънс Браун

Ферис е професор по медицина в ендокринологията и метаболизма, Исганаитис - професор по педиатрия, а Браун - професор по медициня и директор на програма, занимаваща се с борбата срещу диабета.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама
Реклама

Вчера е история, утре е загадка, а днешния ден е дар. И всеки нов ден крие нов дар.

"Кунг фу Панда"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама