Колагенът и желатинът произлизат от един и същ протеин, който тялото ви използва за кожата, ставите и ноктите. Те споделят сходни хранителни вещества, но се различават по начина, по който се обработват, абсорбират и в ползите, които предлагат, както е доказано в изследвания.
Може ли колагенът или желатинът да подобрят кожата ви?
Въз основа на настоящите доказателства, колагенът изглежда е по-полезен за кожата от желатина. Изследванията върху желатина за здравето на кожата са ограничени в сравнение с по-силните доказателства, налични за колагеновите добавки.
Преглед установи, че приемът на 2,5 до 10 грама колаген дневно в продължение на 8 до 24 седмици подобрява хидратацията, стегнатостта и еластичността на кожата, като същевременно намалява бръчките.
В клинични изпитвания колагеновите пептиди повишават хидратацията на кожата след осем седмици и подобряват плътността и структурата на колагена в рамките на четири седмици, като ползите продължават до 12 седмици.
Както колагенът, така и желатинът могат да подпомагат заздравяването на рани, но са необходими по-мащабни изследвания върху хора, за да се потвърдят тези ефекти.
Още: 6 предупредителни знака за нисък колаген в тялото
Може ли колагенът или желатинът да помогнат за укрепване на ноктите ви?
Има много малко доказателства, че колагенът или желатинът подобряват здравето на ноктите и повечето проучвания са малки или използват маркови продукти.
В малко проучване, включващо 25 души, приемът на колагенови пептиди ежедневно е довел до подобрена чупливост на ноктите, увеличен растеж на ноктите и намалено чупене на ноктите.
Друго проучване при жени установи, че приемът на 5 грама колагенови пептиди дневно в продължение на 84 дни подобрява цвета и външния вид на ноктите, както и влагата и еластичността на кожата.
Желатин или колаген: Кое е по-ефективно
Колагеновите пептиди имат предимството, ако фокусът ви е върху красотата или здравето на ставите. Отговорът обаче зависи от вашите общи цели.
За употреба като добавка и по-бързо усвояване, колагеновите пептиди са най-подходящи.
За готвене или рецепти, които се нуждаят от сгъстяване, желатинът е идеален.
И двата са безопасни и споделят сходни хранителни вещества.
Още: Желатин – за здраве, красота и дълголетие
Колаген срещу желатин: Каква е разликата?
Колаген (колагенови пептиди)
Най-подходящ за: Често използван за здравето на кожата, ноктите и ставите.
Как се прави: Напълно разграден (хидролизиран) от колаген за бързо усвояване.
Как се държи: Разтваря се лесно в горещи или студени течности и не се желира.
Абсорбция: Абсорбира се бързо, защото е изграден от по-малки аминокиселинни вериги.
Безопасност: Като цяло е безопасен, когато се взима в препоръчителните дози.
Желатин
Най-подходящ за: Често се използва в готвенето, за желирани бонбони или рецепти, които изискват желирана текстура.
Как се прави: Частично се разгражда от колаген чрез хидролиза.
Как се държи: Разтваря се в гореща вода и при охлаждане образува гел.
Абсорбция: Абсорбира се по-бавно, тъй като по-големите молекули се нуждаят от по-дълго усвояване.
Безопасност: Също така се счита за безопасен в изследвани количества.
