Разберете дали имате нужда от магнезий


Разберете дали имате нужда от магнезий
Снимка: iStock

Ако постоянно се чувствате уморени, клепачите на очите ви потреперват и имате мускулни спазми, то най-вероятно тялото ви страда от липса на магнезий. Недостигът на този микронутриент може да доведе до сериозни проблеми със здравето, тъй като твърде много процеси в организма са пряко зависими от него. Дефицитът на магнезий се изразява главно чрез:

1. Неутолимо желание за нещо сладко

Това е един сравнително очевиден индикатор, че тялото ви се нуждае от определени минерали (в частност – от магнезий). Загубата на магнезий при жените често е свързана с менструация, а при спортистите с интензивни тренировки, когато тялото използва магнезий за мускулната работа.

2. Болки в мускулите и спазми

Ако редовно си патите от крампи и болки в мускулите, най-вероятно нивата на магнезий в тялото ви са ниски. Магнезият и витамините D, E и B могат да предотвратят мускулните крампи. Преди да прибегнете до тяхната консумация, се консултирайте с личния си лекар, за да проверите нивата на тези витамини и да се уверите, че получавате препоръчваната дневна доза от тях.

НАЙ-ПОЛЕЗНИТЕ ПРОЛЕТНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ

3. Безсъние

Магнезият е ключов за т.нар. "релаксация на мозъка", при която сивото вещество ни помага да се отпуснем и да заспим спокойно. Както вече стана ясно, липсата на магнезий може да доведе до мускулни крампи. Това от своя страна предизвиква синдрома на неспокойните крака - състояние, което причинява потрепване на краката през нощта.

4. Болести на костите

Липсата на магнезий може да доведе и до различни проблеми с костите. Рисковете от фрактура се увеличават, тъй като недостигът на този минерал намалява нивата на калция в кръвта.

5. Киселинен рефлукс

Ако имате магнезиев дефицит, храната и стомашната киселина се връщат нагоре по хранопровода. Това води до усещане за парене, което се нарича киселинен рефлукс или киселини.

6. Стрес и апатия

Магнезият изпълнява ключова роля при оформянето на една силна нервна система. Именно той е отговорен и за релаксацията. Когато отсъства в организма, човек изпитва безпокойство и стрес. Така че рискът от депресия нараства драматично.

7. Запек

Запекът може да е вследствие от най-различни причини - от стрес до недостатъчна консумация на фибри. Магнезият има релаксиращ ефект върху много части на тялото, включително храносмилателния тракт. Липсата на този минерал кара чревните функции да не работят правилно, което води до запек.

8. Умора

Без магнезий няма да имате достатъчно енергия на клетъчно ниво (той е нужен за реакциите, които създават енергия в клетките). Резултатът от това е умора, липса на подвижност, ниска енергия.

9. Силно главоболие

Недостигът на витамини А, В, С и D често води до особено силно главоболие. Същото важи и за дефицита на магнезий. Недостигът на този минерал кара кръвоносните съдове в мозъка бързо да се стесняват и разширяват, което води до мигрена. Достатъчно количество магнезий в тялото намалява риска от промени в кръвоносните съдове и елиминира главоболието.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама
Реклама

Не времето, а любовта лекува всяка болка. Когато любовта е малко, просто е нужно повече време, за да събереш достатъчно...

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама