Смартфоните променят формата на мозъка ни


Смартфоните променят формата на мозъка ни
Снимка: Thinkstock

Смартфоните са станали толкова неразделна част от съвременния живот, че дори могат да променят формата и функцията на човешкия мозък, показва ново проучване.

Експертите са установили, че хората, които използват телефони със сензорен екран имат по-голям и по-мощен соматосензорен кортекс - областта в центъра на мозъка, която контролира палците. Колкото повече време прекарвате със своя телефон, толкова повече расте тази част от мозъка ви.

Неврологът д-р Арко Гош, който ръководи проучването за въздействието на мобилни телефони, обясни, че "новопридобитата мания" със смартфони показва способността на мозъка да се променя при различни обстоятелства. Отдавна е известно, че мозъкът е в състояние да се адаптира към новите изисквания, но сега става ясно, че тези промени могат понякога да доведат до хронична болка и двигателни смущения.

Д-р Гош от Университета в Цюрих, Швейцария, посъветва хората да използват смартфоните си по-малко. Според него модерните телефони заставят хората да използват ръцете си по начини, които никога не е имало в историята на човешката еволюция.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Лошата новина е, че времето лети. А добрата новина е, че ти си пилотът.

Майкъл Алтшулер

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама