Страхотните ползи за здравето от бамята


Страхотните ползи за здравето от бамята
Снимка: iStock

Бамята не е сред най-популярните и любими зеленчуци. Попитайте близките и приятелите си за любимия им зеленчук и ще се уверите, че никой няма да се сети за бамята. Тя обаче не трябва да се пренебрегва. Ако досега сте забравяли да си я купувате и да я включвате в ястията си, време е да промените този лош навик. Бамята заслужава специално място на трапезата не толкова заради вкуса си, колкото заради полезните си свойства, които не са никак маловажни.

С какво е полезна бамята?

Бамята разполага с превъзходен ресурс от хранителни вещества. Тя е богата на витамини А, С и Е, минерали, протеини, мазнини, фолати, множество фибри, магнезий, въглехидрати. Цялата тази полезна комбинация помага на организма. Ето за какво е полезна бамята:

Дава енергия и премахва умората

Прекрасните хранителни вещества, най-вече въглехидратите и витамините в бамята дават енергия, която се бори с хроничната умора. Фибрите в нея допринасят за бавното освобождаване на енергията, което ви държи бодри през деня, а и удължава усещането за ситост.

Понижава холестерола

Изследванията сочат, че бамята, наред с ябълките и канелата, е много добър приятел в борбата с високия холестерол. Антиоксидантите и фибрите в нея помагат за прочистването на плаките от холестерол по съдовете и намаляване на количеството му в кръвта.

Намалява риска от диабет

Бамята помага за контрола на кръвната захар. Тя е богата на бавно разграждащи се въглехидрати, които предотвратяват резките скокове на кръвната захар и инсулина.

Полезна е за бъбреците

Редовната консумация на бамя намалява риска от бъбречни заболявания. Тя има детоксикиращ ефект. Антиоксидантите и минералните вещества подпомагат работата на бъбреците и потискат възможните възпаления. Голяма част от бъбречните заболявания са предизвикани именно вследствие на диабет. А бамята е страхотна в борбата с диабета, така че това е допълнителен бонус.

Предпазва дебелото черво от проблеми

Дебелото черво често страда от затлачване, задържане на токсини, създаващи условия за злокачествени процеси. Ракът на дебелото черво е един от най-често срещаните и смъртоносни видове. Ето защо детоксикирането на дебелото черво е от първостепенно значение. Огромното количество фибри в бамята помага за регулиране на работата му.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Където и да отиваш, отивай с цялото си сърце.

Конфуций

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама