Сушените плодове укрепват имунитета и предотвратяват различни заболявания


Сушените плодове укрепват имунитета и предотвратяват различни заболявания
Снимка: iStock

Ето как сушените плодове могат да ви помогнат да сте по-здрави.

Сушени смокини

Сушените смокини помагат да се отървете от изтощаващата кашлица след прекарана настинка или грип, а също така придават здравословна червенина на бузите. Това се случва заради повишаване нивото на желязо в кръвта. В смокините, например, има повече желязо, отколкото в ябълките

Диуретичните свойства на смокините влияят благоприятно върху бъбреците. А съдържащите се в смокините калций, фосфор, йод, калий, бром, манган, сяра, витамини A, C и B₁ помагат на храносмилателния тракт да работи по-добре. За сърдечно-съдовата система смокините също са важни: при венозна недостатъчност намаляват коагулацията (бързото съсирване) на кръвта, предотвратяват развитието на хипертония и успокояват твърде ускорения сърдечен пулс.

Сушени кайсии

Този сушен плод също има добър ефект върху кръвоносната система. Веществата, на които са богати сушените кайсии, разширяват и прочистват кръвоносните съдове. Съдържащият се в сушените кайсии магнезий облекчава спазмите на стените на кръвоносните съдове. Укрепва се състоянието на целия организъм – добрият приток на кръв върши чудеса. Състоянието на бъбреците и сърцето, храненето на мозъка и паметта също се подобряват.

Възрастните хора, актьорите, студентите, както и всички, които имат нужда да запомнят голямо количество информация, трябва да ядат поне по 50 гр сушени кайсии всеки ден.

Поради голямото количество магнезий, сушените кайсии са в състояние да заменят скъпите лекарства със съдържанието му, които често се предписват на бременните жени. Не по-лошо от лекарствата, помагат за преодоляване на стреса и повишават нивото на хемоглобина в кръвта.

Стафиди

Сушеното грозде, заради наличието на някои полезни вещества в състава му, ще ти помогне да успокоиш нервите и да подобриш съня. Те са отлично средство при раздразнителност, но при хора, склонни към напълняване, следва да се приемат умерено, поради високия си Гликимичен Индекс. В стафидите обаче има много полезни вещества. Например, калий, който е в състояние да удължи младостта на тялото. Високото съдържание на калий активира регенерацията на тъканите и укрепва сърдечно-съдовата система. За хората с анемия стафидите също ще бъдат спасение.

Сушени сини сливи

В този плод има много фибри, органични киселини и минерали. Това помага на сините сливи да подобрят метаболизма, чревната функция и да нормализират кръвното налягане. Добре е да се приемат сушени сини сливи и като профилактика на сърдечно-съдовите заболявания. Перисталтиката на червата, както и състоянието при хроничен запек чувствително ще се подобри. По този начин организмът ще се освободи от много натрупани шлаки и други отпадъци, които пречат на нормалното му функциониране.

Сушени череши

Черешата, в своя сушен вариант, ще донесе най-много ползи за жителите на големите градове, защото перфектно премахва токсините от тялото. Всичко това се дължи на голямото количество пектин, който помага за свързването на вредните химични съединения и извеждането им от организма, без да попадне в кръвта. В допълнение, сушените череши са отличен антисептик и отхрачващо средство.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Аз гледам на тялото си повече като на инструмент, отколкото като на орнамент.

Аланис Морисет

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама