Световен ден на динята, ето 3 ползи от нея


Световен ден на динята, ето 3 ползи от нея
Снимка: iStock

На този ден, 3 август, е Световният ден на динята. Празникът се отбелязва най-вече в САЩ, където се правят състезания за замерване с дини и надплюване със семки.

Смята се, че динята произлиза от Южна Африка, където видът има най-голямо генетично разнообразие. Според възприетата класификация на земеделските култури тя е плодов зеленчук.

В различните райони в България динята се нарича още карпуз, любеница или бостан.

Ето и 3 добри причини да ядете диня:

1. Хидратация

Динята е около 90% вода, което я прави идеална за хидратация. Консумирането ѝ помага да запазите равновесието на телесните течности и да предотвратите дехидратация, особено през горещите летни дни или след физическа активност.

Вижте още: 5 ползи от добрата хидратация

2. Богата на антиоксиданти, витамини и минерали

Динята съдържа антиоксиданти като витамин C и бета-каротин, които помагат да се намали оксидативният стрес в организма. Това може да подпомогне здравето на кожата, имунната система и борбата със свободните радикали.

Динята е източник и на различни витамини и минерали, включително витамин А, калий и магнезий. Те са важни за поддържането на здравословен обмен на веществата, за функционирането на сърцето, за здравето на очите и мускулите.

Вижте още: Креативни начини за рязане на диня (ВИДЕО)

3. Ниска калоричност

Динята е сравнително ниско калоричен плод и съдържа много малко мазнини. По-конкретно в 100 г диня има 30 калории, 0.61 г протеин, 7.55 г въглехидрати и  0.15 г мазнини. Това я прави подходящ избор за хора, които следят теглото си или искат да поддържат здравословен режим на хранене. Често се включва в диети.

Как можете да ядете диня:

Прясната диня може да бъде консумирана по различни начини, а често се използва и за ароматизиране на напитки. Кората на динята също може да се яде и понякога се използва подобно на зеленчук. В Китай тя се пържи, вари или най-често се маринова. При пържене кората се обелва и се готви със зехтин, чесън, люти чушки, лук, захар и ром. Маринованата кора от диня е разпространена и в Русия.

Семената на динята са богати на мазнини и белтъчини и се ядат самостоятелно, добавят се в други ястия или се използват за производство на растително масло. Отглеждат се специализирани сортове, които имат много малко водниста маса и концентрират енергията си в семената.

Вижте още: Как да изберем най-сладката диня на пазара

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Ако накараш човек да се усмихне, променяш света. Може би не целия свят, но поне неговия.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама