Световен ден на здравето


Световен ден на здравето
Снимка: Thinkstock

Световният ден на здравето се празнува на 7 април и отбелязва деня на основаването на Световната здравна организация през 1948 година.

Всяка година мотото на празника е различно и акцентира върху приоритетна тема, с която е ангажирана Световната здравна организация. "Безопасност на храните: от фермата до чинията, прави храната безопасна" е темата на Световния ден на здравето 2015 г. Денят се фокусира върху значението на безопасността на храните по цялата дължина на хранителната верига в един глобализиран свят, от производството и транспорта, до приготвянето и потреблението. 

Опасните храни са причина за смъртта на около 2 милиона души годишно - включително и много деца. Храни, които съдържат вредни бактерии, вируси, паразити или химични вещества, са отговорни за над 200 заболявания, вариращи от диария до рак. В съвременния свят постоянно възникват нови заплахи за безопасността на храните. Един от тях са свързани с промени в производството на храни, разпределение и потребление; промени в околната среда; нови и появяващи се патогени микроорганизми с антимикробната резистентност. Всичко тава създава сериозни предизвикателства за националните системи за безопасност на храните.

В днешно време значително са се увеличили пътуванията, а търговията обхваща все по-големи територии. В последствие всичко това води до значително повишаване на вероятността от замърсяване и контаминиране на храните. През последния половин век, процесът на производство на храните от фермата до трапезата се е променило драстично. Замърсяването на храните, което се случва на едно място може да повлияе на здравето на потребителите, които живеят от другата страна на планетата. Това означава, че всеки по веригата на производство, от производителя до потребителя, трябва да спазват безопасни начини на работа с храни.

Международният ден на здравето се чества от 1950 г. - годишнина от влизането в сила на устава на Световната здравна организация през 1948 г. По традиция, у нас на този ден празнуват всички работещи в сферата на здравеопазването. Тези, които са поели огромната отговорност в битката за пълноценен живот знаят, че никога няма да получат това, което са заслужили. Но има друго. Това е усещането, което другите не са преживели – да работиш в името на доброто здраве, което помага на хората да живеят пълноценно. Усещането, че така трябва да се работи и ръководи в този изключително важен сектор - здравеопазването.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Разбери какво обичаш и го следвай, без значение какво ще ти струва.

Анджелина Джоли

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама