Така е най-здравословно да ядете диня


Така е най-здравословно да ядете диня
Снимка: iStock

В интервю за Радио Спутник Елена Соломатина, диетолог и кандидат на медицинските науки, посочи максималната допустима порция и дневната норма за консумация на диня.

Не се препоръчва динята да се яде с килограми, казва Соломатина. По нейни изчисления два килограма от този деликатес съдържат около 500 килокалории, колкото една обичайна вечеря. Но такава храна не може да се нарече добре балансирана поради голямото количество захар в състава ѝ, смята диетологът.

"Два килограма са 500 килокалории. Малко вероятно е да изразходваме тези калории наведнъж. Това е нещо като много пищен обяд".

ПОЛЗИТЕ ОТ ЯДЕНЕТО НА ДИНЯ

Не бива да се консумират повече от 200 грама диня наведнъж, а най-добре е този продукт да се използва за закуска, смята диетологът.

"Препоръчителната норма за диня е 200 грама на хранене. Това е нормална закуска. По-добре е да изядете парче диня, отколкото бонбон, бисквита или палачинка", смята диетологът.

Тя съветва да се консумират не повече от 800 грама диня на ден.

"Ако разделите динята на четири порции от по 200 грама, всяка от тях ще съдържа около 50 килокалории. Това е достатъчно количество", добавя Соломатина.

Хората с определени здравословни проблеми трябва да обсъдят с лекаря си дали могат да ядат плодове с диуретичен ефект, продължава диетологът. Може да се наложи да избягвате динята.

ЕТО КАК ДА ИЗБЕРЕМ СЛАДКА ДИНЯ

"Ако човек вече приема диуретици, ако има сериозни сърдечносъдови или стомашно-чревни нарушения, трябва да внимава. Ако човек има декомпенсиран диабет, не бива да яде големи количества сладка диня", предупреждава Соломатина.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама
Реклама

Вземете разбитото си сърце и го превърнете в изкуство.

Кари Фишър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама