Тези храни разреждат кръвта и намаляват риска от тромбоза


Тези храни разреждат кръвта и намаляват риска от тромбоза
Снимка: iStock

Увеличаването на честотата на сърдечно-съдовата патология води до факта, че все повече хора са принудени да приемат лекарства, които разреждат кръвта и укрепват стените на кръвоносните съдове.

Причини за сгъстяване на кръвта:

ядене на некачествена храна и вода;

заболяване на далака;

намаляване на тялото с токсини (обикновено се наблюдава при пациенти над 50 години);

липса на ензими за разграждане на хранителните вещества;

дехидратация, продължително излагане на слънце;

прекомерна физическа активност;

живот в неблагоприятен климат.

Тези фактори влияят върху качеството и плътността на кръвта. Ранните прояви на патология са сънливост, умора, раздразнителност, загуба на паметта, депресия.

Болести, които провокират вискозитета на кръвта: разширени вени; болест на сърцето; атеросклероза; мозъчен кръвоизлив.

При липса на компенсаторно лечение всичко това може да доведе до образуване на кръвни съсиреци.

Какво да приемате:

Кефир и кисело мляко от краве мляко.

Диетични меса - пилешки гърди, пуйка (без кожа и мазнини).

Пациентите трябва да пият повече течности - водата намалява вискозитета на кръвта и подобрява усвояването на хранителните вещества. Възрастен трябва да пие около 2 литра чиста вода на ден без газ.

Също така е полезно да се пият билкови и плодови чайове (джинджифил, ягода, малина, червена боровинка, зелен) и сокове от пресни зеленчуци и плодове.

Лют червен пипер

Той е естествен заместител на аспирина, тъй като съдържа салицилатите, които го правят лекарство за първа помощ при разреждане на кръвта.

Чесън

Когато е подправено със суров чесън, ястието изисква по-малко сол. Друг плюс на чесъна е профилактиката на атеросклероза. Колкото по-малко образувания вътре в съдовете, толкова по-свободно циркулира кръвта.

Куркума

Друга превантивна подправка. Куркумата, подобно на чесъна, нормализира нивата на холестерола в кръвта. Но за разлика от него той няма изгарящ вкус и ярка миризма.

Канела

Съдържа и куркумин, макар и в по-ниска концентрация. Поставете торбичката с тази подправка на видно място и добавете към любимите си напитки или десерти.

Домати

Три до четири пресни домата на ден са достатъчни. Салицилатите - производни на салициловата киселина, въздействат върху кръвните тромбоцити, предотвратявайки слепването им. Ефектът от укрепването на кръвоносната система се допълва от витамин С и ликопен.

Малини

Плодова напитка от пресни плодове, ароматен чай от сухи листа ще понижи нивата на холестерола и ще предотврати атеросклерозата.

Червена боровинка

Естествените антиоксиданти помагат на тялото да укрепи имунната система, да намали възпалението и да укрепи сърдечно-съдовата система.

Боровинка

Витамините А и С и кумарините се борят с кръвните съсиреци.

Достатъчното количество чиста вода, различни подправки и плодове във вашата диета ще ви позволят да не се притеснявате за опасността от тромбоза.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Стой далеч от сивите хора. Обичат да крадат цветовете ни!

Дейвид Сант

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама