17 изумителни факта за кръвта


17 изумителни факта за кръвта
Снимка: iStock/Guliver

Нашата кръвоносна система е наистина сложна, затова е важно да се грижим за сърцето си и да знаем кръвната си група. За съжаление, много хора не подозират за всичките възможности, на които е способно тялото ни. Затова ви предлагаме 17 интересни научни факта за нашата кръв.

1. Количеството на кръвта в новородено дете е 1 чаена чаша. При възрастните количеството на кръвта е приблизително 5 литра.

2. Ще са необходими 1 120 000 комара, за да "изпият" цялата кръв от тялото на възрастен човек.

3. За да накара кръвта да циркулира, сърцето създава такова напрежение, че може да изстреля струя кръв на 9-метрова височина.

СОКЪТ, КОЙТО ПРОЧИСТВА КРЪВТА

4. Стан Ларкин живял 555 дни без сърце, очаквайки да му бъде трансплантирано ново. Неговото собствено било заменено с устройство, което носел в раница. Той можел дори да играе баскетбол така.

5. Количеството кръв, което преминава през тялото в циркулация за 25 дни, е приблизително равно на средно голям басейн.

6. Човек може да загуби 40% от кръвта си и да остане жив. Разбира се, необходимо е своевременно кръвопреливане.

7. Кръвта има различни нюанси на червеното в зависимост от съдържанието на кислород - тази с повече е по-светла, докато с по-малко е по-тъмна.

8. Ако кръвоносната система на възрастен човек е разположена по права линия, дължината ѝ ще бъде повече от 95 000 километра.

9. При човека има 4 основни кръвни групи, а при кравите те са 800.

10. Кокосовата вода е способна да замести кръвната плазма благодарение на сходните им състави.

КРЪВНА ПЛАЗМА: СЪЩНОСТ, ФУНКЦИИ И ДАРЯВАНЕ

11. 25 милиарда клетки успяват да преминат през кръвоносната система в рамките на една секунда.

12. Кръвните групи може да са причина за развод. Учените са установили, че има връзка между кръвните групи на съпрузите и процента на разводите. Следователно при най-стабилните двойки и двамата са от група 0. Двойките, които най-често стигат до развод, обикновено са с такива комбинации: A + AB или A + 0.

13. Кръвната група оказва влияние върху нашето здраве. Хората с 0 не са склонни към сърдечно-съдови заболявания, но са по-податливи на развитие на рак на кожата или затлъстяване. Хората с тип А трябва да обръщат внимание на нивата на холестерола. Те са изложени на риск от развитие на коронарна болест на сърцето. Тези с кръв от тип В трябва да помнят, че са склонни към диабет и рак на панкреаса. Хората с кръвна група АВ трябва да се грижат за паметта и концентрацията си, тъй като шансовете за когнитивно увреждане при тях са с 82% по-високи, отколкото при другите типове.

14. В Япония се предлагат специални продукти (храна, козметика, продукти за лична хигиена) за всяка кръвна група.

15. По време на бременност кръвта се увеличава с 50%, за да може да достига достатъчно кръв до матката и плацентата, които се грижат за изхранването на плода.

16. На една червена кръвна клетка са ѝ необходими 30 секунди, за да направи една пълна обиколна на цялото тяло. Това означава, че за 30 секунди кръвните клетки изминават 113 000 километра, тъй като това е общата дължина на кръвоносните съдове в човешкия организъм.

17. В Япония хората вярват, че кръвната група влияе върху характера на човека, неговия професионален успех и любовните отношения.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Лошата новина е, че времето лети. А добрата новина е, че ти си пилотът.

Майкъл Алтшулер

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама