Кръвна плазма: Същност, функции и даряване


Кръвна плазма: Същност, функции и даряване
Снимка: iStock/Guliver

Кръвната плазма е необходима за много съвременни медицински терапии като лечение на състояния на имунната система, обилно кървене, дихателни нарушения и още редица други. За нея по-упорито се заговори през последните седмици във връзка с пандемията от коронавирус. Даряването на плазма е наистина много важен процес, за който обаче не се знае много и това поражда различни страхове у хората. Най-важното, което трябва да запомните в контекста на ситуацията, в която живеем, е, че ако сте преболедували коронавирус и имате желание да дарите плазма за антитела, трябва да са минали поне 40 дни от положителен pcr тест. 

Какво представлява плазмата?

Плазмата е течната част от кръвта ви. Може би сте чували за червени кръвни телца, бели кръвни телца и тромбоцити. Но плазмата също е част от кръвта, при това най-голямата (цели 55%) и адски важна. Една от основните ѝ задачи е поддържането на кръвното налягане в здравословни граници и пренасянето на важни протеини, минерали, хранителни вещества и хормони на правилните места.

5 ПОЛЗИ И ВРЕДИ ОТ ПРИЕМА НА АСПИРИН

Плазмата се състои от около 90% вода, соли и ензими. И разбира се, антитела, които помагат в борбата с инфекции. Въпреки че кръвта изглежда червена, когато видите плазмата извън тялото, тя има бледожълт цвят.

Какви са функциите на кръвната плазма?

- Да пренася протеини, хормони и хранителни вещества до различни клетки в тялото

- Да пренася и хормони на растежа, които помагат на мускулите и костите

- Да помага за съсирването

- Грижи се за кръвното налягане и нивата на кръвния обем

- Разтваря и изхвърля отпадъците от клетките

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНАТА ДОЗА НА НАЙ-РАЗПРОСТРАНЕНИТЕ ВИТАМИНИ

Как се дарява плазма?

Даряването на плазма е малко по-различно от даряването на кръв, когато тя отива направо в торбичка за съхранение. Когато дарявате плазма, кръвта, взета от ръката ви, преминава през специална машина за отделяне на различните компоненти на кръвта ви. Частите, които са останали, включително червените кръвни телца, се връщат обратно в тялото ви, заедно с физиологичен разтвор (солена вода). Процесът обикновено отнема около 1 час и 15 минути.

ВИЖТЕ ТУК РАЗКАЗА НА ДАРИТЕЛ, ПРЕБОЛЕДУВАЛ COVID-19

Има ли странични ефекти?

Даряването на плазма е безопасен процес, но понякога се появяват и странични ефекти. Плазмата съдържа много вода. Поради тази причина някои хора изпитват дехидратация и чувство на жажда след даряване на плазма, но това продължава едва няколко часа.

Плазмата е богата на хранителни вещества и соли, които са важни за поддържането на тялото и правилното му функциониране. Загубата на някои от тях може да доведе до замайване и отпадналост.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Ако не можеш да бъдеш добър пример, ще трябва да станеш ужасно предупреждение.

Катрин Еърд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама