5 ползи и вреди от приема на аспирин


5 ползи и вреди от приема на аспирин
Снимка: iStock/Guliver

Аспиринът е може би най-известното болкоуспокояващо хапче, което можете да си вземете без рецепта. Но ацетилсалициловата киселина, както се нарича химически, има много други ползи за здравето, които станаха ясни през последните години. Разбира се, страничните ефекти на аспирина също не са за подценяване, затова е важно да правите информиран избор преди да пристъпите към употреба.

1. Подобрява здравето на сърцето

Един от най-известните ефекти на аспирина е способността му да защитава сърцето. При хора със сърдечни заболявания, които вече са претърпели инфаркт, е доказано, че намалява риска от повторен. Така че всички, които са претърпели сърдечни арести или инсулт могат да приемат ниски дози аспирин ежедневно (81мг, известен още като „бебешки” аспирин). Защитните му свойства идват от способността да намалява възпалението - състояние, което може да формира съсиреци в стените на кръвоносните съдове.

2. Намалява риска от някои видове рак

От години лекарите изучават потенциала на аспирина да намалява риска от някои видове рак. Интересен факт е, че хората със сърдечни пороци, които ежедневно приемат аспирин, не само имат по-нисък риск от сърдечни проблеми, но и по-рядко развиват рак на дебелото черво.

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНАТА ДОЗА ОТ НАЙ-РАЗПРОСТРАНЕНИТЕ ВИТАМИНИ

3. Влияе на диабета

Хората с диабет тип 1 и тип 2 са два до три пъти по-склонни да получат инфаркт или инсулт. Поради тясната връзка между сърдечните заболявания и диабета, Американската диабетна асоциация препоръчва приема на ниски дози аспирин всеки ден, за да намалите риска от сърдечни проблеми.

4. Подобрява мозъчната функция

Вътрешните възпаления предизвикват много хронични заболявания като артрит и дори дегенеративни мозъчни състояния като деменция и Алцхаймер. Изследователите проучват дали противовъзпалителните ефекти на аспирина могат да забавят и когнитивните проблеми. Резултатите са смесени. В проучване жените с диабет тип 2 и деменция, които са приемали ниски дози аспирин всеки ден в продължение на близо 10 години, са с по-добри показали и по-бавно прогресираща деменция с 60% в сравнение с тези, които не са приемали аспирин, но мъжете не са показали същите резултати.

5. Осигурява по-дълъг живот

Учените категорично са стигнали до заключението, че хората, които приемат аспирин, обикновено живеят по-дълго, просто защото си спестяват някои от хроничните заболявания.

Но уви, освен всички ползи, аспиринът има и странични ефекти, които съвсем не са за подценяване. Нежеланите реакции, които са по-сериозни и изискват незабавна медицинска помощ, включват загуба на слуха, кървене и алергични реакции като затруднено дишане, кожен обрив и подуване на устните. Ето кои са леките прояви на предозиране с това хапче, особено ако надвишавате „бебешката” доза от 81мг.

- Синини

- Кървене от носа, но понякога и вътрешно

- Замайване

- Гадене

- Повръщане

- Шум в ушите

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Никога не преставай да се усмихваш, дори когато ти е тъжно, някой може да се влюби в усмивката ти.

Маркес

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама