Препоръчителната доза на най-разпространените витамини


Препоръчителната доза на най-разпространените витамини
Снимка: iStock/Guliver

Разхождате се из пътеките на аптеката с мисия, която изглежда проста на първо четене – да вземете някакви витамини за имунната система. Но един бърз поглед върху етикета на шишето може да ви накара да запишете медицина с цялата „азбучна супа”, която съдържа. Има десетки различни витамини и минерали, от които тялото се нуждае, за да функционира. Въпреки че би трябвало да приемате достатъчно от вашата храна, понякога организмът се нуждае от „побутване”, още повече, ако дневното ви меню не включва 3 порции киноа с авокадо и 2 протеинови шейка с чия и спанак. Днес ще разгледаме препоръчителния дневен прием за възрастни между 18 и 60 години на най-нужните витамини и минерали.

1. Витамин А

Този витамин (често наричан ретинол) помага да поддържате имунитета си във форма, грижейки се допълнително за зрението и доброто състояние на кожата. За мъжете дневният прием е 0.7мг, а за жените 0,6мг. Можете да си набавите тези дози и от яйца, млечни продукти и мазна риба.

КАК СЕ ПРОЯВЯВА ЛЕКАТА ФОРМА НА COVID-19

2. Витамини от група В

Съществуват доста витамини от група В, някои от които поддържат функцията на нервната система и допринасят за червените кръвни телца и метаболизма. Всеки витамин В има свой собствен препоръчителен прием, но винаги можете да заложите и на витамин В комплекс. Женският организъм се нуждае от 1мг витамин В1, 14мг В3, 400микрограма фолиева киселина или В9.

3. Витамин С

Известен също като аскорбинова киселина, витамин С допринася за образуването на колаген, нормалната функция на костите, хрущялите и кръвоносните съдове. Препоръчителният дневен прием е 40мг, като можете да си го набавите и от цитрусови плодове, чушки, ягоди и броколи.

4. Витамин D

Основните роли на витамин D са усвояване на калция и фосфора в тялото и поддържането на нормалната функция на костите, зъбите и мускулите. Желателният прием, независимо от пол и години (за деца над 1 година), е 10микрограма.

НЕРЕДОВНОТО ХРАНЕНЕ ПОНИЖАВА ИМУНИТЕТА

5. Витамин Е

Този витамин е ключов за защитата на клетките от оксидативен стрес. Препоръчителен дневен прием за жени е 3мг, а за мъже 4мг. Среща се в ядките и семената.

6. Калций

Калцият е от решаващо значение за правилното съсирване на кръвта и нормалната мускулна функция. Препоръчителен дневен прием за възрастни е 700мг. Млечните и соеви продукти съдържат доста голямо количество калций, както и ядките.

7. Желязо

Основната цел на желязото е да помогне на тялото да произвежда червени кръвни телца, които след това пренасят кислород в тялото. Препоръчителен дневен прием за жени между 18 и 50 години е 14мг, за жени над 50 – 8.7мг.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Не е чудо да имаш сто приятеля. Чудо е да имаш един, който да е на твоя страна, когато стотици са против теб.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама