Тибетски съвети как да бъдем здрави през зимата


Тибетски съвети как да бъдем здрави през зимата
Снимка: iStock/Guliver

Опитният тибетски лекар Пхунцонг Вангмо, директор на Международното училище по тибетска медицина към Института "Шан Шунг", сподели пред радио "Спутник" как да се храним през студените месеци, за да останем здрави.

В тибетската медицина се казва, че през зимата цялата енергия отива под земята. На ниво растения това означава, че силата на билките е концентрирана в корените, докато навън всичко замръзва. Нашето тяло, притежаващо естествени механизми за саморегулация, също реагира на застудяването и инструктира всички пори да се затворят, за да запазят вътрешната топлина. Хората правят същото с дома си: затварят всички прозорци в студа и поддържат топлината вътре, доколкото е възможно. В резултат на това вътрешната топлина на тялото значително се увеличава. И като следствие силата на човека се увеличава, но в същото време често напълняваме през зимата: тибетците казват, че същността на тялото става по-тежка.

Според принципите на тибетската медицина, сред основните причини за нашите заболявания са неадекватното хранене и поведение. Разбира се, всеки човек е уникален. Затова, например, тибетските текстове съдържат подробни описания на различни обстоятелства и всякакви препоръки за диета и поведение при тези обстоятелства. Значение имат: сезон, място на пребиваване, възраст, пол и общо здравословно състояние.

Например диетата за тези, които живеят във влажно място, и за тези, живеещи в пустиня, е поразително различна.

Юношите - които са под 17 години и възрастните хора над 70 години имат по-хладен характер - тоест те нямат толкова топлина в тялото си, колкото хората на средна възраст (17-70 години). Поради тази причина те трябва да обръщат повече внимание на "топлото" хранене и поведение. Джинджифилът се препоръчва на деца и юноши като подправка.

ПОЛЕЗНИТЕ СВОЙСТВА НА ДЖИНДЖИФИЛА

Възрастните хора трябва да обърнат внимание на индийското орехче - то помага на сърцето и добринася за добър сън. Хората на средна възраст трябва да се възползват от лечебните свойства на кардамона, който поддържа бъбреците и им гарантира добро здраве.

През зимата тялото трупа много топлина. Ето защо е необходимо да се яде питателна храна, но не твърде тежка. Количеството трябва да е по-голямо, отколкото през топлите месеци. Препоръчва се хубава вечеря, не твърде тежка, но достатъчна като количество.

Защо вечерята е толкова важна, след като много западни диети препоръчват да не се вечеря изобщо? По две причини. Първо, поради повишената топлина храносмилането е по-бързо. На второ място, самата нощ става по-дълга и ако не обърнете внимание на вечерята, стомахът ще остане празен през по-голямата част от нощта и ще загубите енергия.

ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ, КОИТО ТРЯБВА ДА ЯДЕТЕ ПРЕЗ ДЕКЕМВРИ

Вкусовете на зимата са сладко, кисело и солено. Горчивите и стипчиви вкусове е най-добре да се избягват. През студения сезон е добре да се яде месо, особено говеждо, агнешко и пилешко. По-добре е да се изключат свинското и козето месо. По това време супите и бульоните са полезни, тъй като са топли и леки.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Най-голямата болест в днешните времена е да не бъдете обичани.

Принцеса Даяна

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама