Три ключа за отслабване


Три ключа за отслабване
Снимка: Thinkstock/Guliver

Думата диета обикновено значи временна промяна в храненето, при която се намаляват калориите, като изяждаме малко повече от порция маруля и едно кисело мляко. Можем да забравим негативните асоциации и вкараме думата в друг контекст: навикът на здравословно хранене за по-дълго време, който е наистина ефективен.

Диетологът Карлос Риос открил, че пациентите му са притеснени, защото не могат да се ограничават и следователно не отслабват, съобщи испанският в. "Ел Мундо". Той нарича това намаляване на енергийния баланс или намаляване на калориите, за да изразходваме повече, отколкото консумираме. Според него подобно начинание е глупаво и обречено на провал.

Калориите са ключов фактор за свалянето на мазнините, но също и за здравето ни. Затова експертът предупреждава, че ако си наложим голямо ограничение на калориите за дълго време, метаболизмът ни ще се забави и хипоталамусът, който отговаря за регулирането на теглото, ще се приспособи към нискокалоричната диета и ще спрем да отслабване.

Това на свой ред ще предизвика промени в хормоните, като понижение на лептина или повишаване на кортизола, което още повече затруднява отслабването. И не е само това. Липсата на енергия и умората малко по малко ще се превърнат в ежедневие и ще премахнат всякакво желание за упражнения.

Резултатът е изоставяне на диетата и попадане в порочния кръг на "йо-йо" ефекта. Разочарован от липсата на прогрес, човек с връща към предишния си хранителен режим, но по-гладен и с по-бавен метаболизъм. От това следват още няколко килограма отгоре. Обаче Карлос Риос вярва, че не всичко е изгубено и проблемът може да се реши, като се фокусираме върху три неща:

1. Научете се да се храните

Никой не иска да яде по-малко, а по-добре. Трябва знаем как това, което ядем, се отразява на тялото ни и да подбираме храната си балансирано, за да получим всички хранителни вещества. Този процес не започва в кухнята, а от списъка с покупки. Той трябва да има повече естествени продукти и по-малко обработени храни.

2. Създайте си програма за тренировки

Упражненията са много полезни за здравето, както физическите, така и умствените. Също така е важно и да ги правим правилно. Не всички хора имат нужда от един и същи тип упражнения. За постигането на оптимален резултат физическата активност трябва да се съобразява с възможностите и желанията на всеки човек. Така не само се наслаждаваме на спорта, но и си спестяваме травмите.

3. Поддържайте положителна нагласа

Мотивацията е съществена за започването на какъвто и да е проект и още повече ако се отнася за начина ни на живот. Средата, хората, които я съставят, както и разумните и реалистични очаквания са в основата на всяка промяна.

Не е важно броенето на калориите, а да знаем как да подбираме храната съобразно с нуждата от енергия, да не забравяме упражненията, които са основна част от всеки хранителен план. При добрата диета няма забранени храни, само погрешна нагласа.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Не можеш да промениш това, срещу което отказваш да се изправиш.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама