Учени: Хормоналната терапия при жените повишава риска от деменция


Учени: Хормоналната терапия при жените повишава риска от деменция
Снимка: iStock

Хормоналната терапия в менопаузата може да бъде свързана с повишен риск от деменция и болестта на Алцхаймер, според голямо датско проучване, публикувано в The BMJ. Както сочи проучването, не само дългосрочната употреба на лекарства, но и краткотрайната употреба при жени под 55 години се смята за рискова, пише SciTechDaily.

Вижте още: Ето с какво се хранят хората на острова на столетниците

Тези резултати са в съответствие с най-голямото клинично изпитване по темата и изследователите търсят допълнителни проучвания, за да "проверят дали наблюдаваната връзка между хормоналната терапия и по-високия риск от деменция е причинно-следствена.

Деменцията засяга повече жени, отколкото мъже по света. Дори когато се вземат предвид разликите в очакваната продължителност на живота, появата на деменция е по-честа при жените, отколкото при мъжете, което предполага, че рисковите фактори са свързани с женския пол. Изследвани са 5 589 души с деменция, което е 1,8 процента от индивидите в общата целева популация, и ги сравниха с 55 890 души без признаци на деменция. Всичко това е направено между 2000 и 2018 г., се посочва в изследването.

Резултати показват, че в сравнение с хората, които никога не са използвали хормонална терапия, пациентите, които са използвали хормонална терапия естроген-прогестин, са имали 24% по-нисък риск от развитие на деменция и болестта на Алцхаймер, дори при жени под 55 години. Резултатите са сходни между жените, които са използвали терапията ежедневно и тези, които са я използвали циклично.

Вижте още: Този плод прочиства кръвта и е много нискокалоричен

Както беше отбелязано, това е наблюдателно проучване, така че изследователите не могат да определят причината за повишения риск, нито да изключат възможността жените, които са използвали хормонална терапия, да не са предразположени към двата вида проблеми.

Това обаче е наблюдателно проучване и са необходими допълнителни изследвания, за да се разкрие връзката между хормоналната терапия и деменцията, се посочва в проучването.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Най-голямата болест в днешните времена е да не бъдете обичани.

Принцеса Даяна

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама