В червата се крие една от причините за психическата устойчивост


В червата се крие една от причините за психическата устойчивост
Снимка: iStock

Изследователи от Калифорнийския университет в Лос Анджелис (UCLA) са доказали, че хората, които се отличават с висока степен на устойчивост спрямо стрес, трябва да благодарят за това на бактериите в червата си, съобщава ЮПИ.

В новото проучване са разгледани паралелно мозъците и чревните микробиоми на хора, които се справят ефективно с различни видове стрес, включително социална изолация и дискриминация. Тези индивиди приемали положително промените и следвали стриктно инстинктите си.

Учените поясняват, че от своя страна намирането на начини за преборване на стреса помага за предотвратяване на сърдечни заболявания, инсулт, затлъстяване и диабет.

“Ако можем да определим как изглеждат здравият устойчив мозък и чревна флора, тогава можем да разработим целенасочени интервенции в тези области, за да намалим стреса”, казва научният ръководител на изследването Арпана Гупта, съдиректор на Центъра за микробиоми “Гудман-Лускин” в Калифорнийския университет.

Повече за проучването

За целите на проучването екипът на Гупта анкетира 116 души относно тяхната психична устойчивост и ги разделя на две групи - едната е с висока устойчивост, а другата - с ниска. Участниците са дали проби за лабораторни изследвания и са се подложили на магнитно-резонансно сканиране на мозъка.

Проучването установило, че хората с висока психична устойчивост са имали мозъчна активност в области, свързани с емоционалната регулация и по-добри мисловни умения, отколкото групата с ниска устойчивост.

“Когато сме подложени на стрес, често преминаваме към възбудена реакция от типа „борба или бягство”, а това влошава мозъчната координация“, казва Гупта в съобщение за медиите на Калифорнийския университет.

“Установено е, че високоустойчивите индивиди в проучването са по-добри в регулирането на емоциите си, по-малко склонни да изпадат в паника и запазват по-добре психичния си баланс“, добавя научната сътрудничка Дезире Делгадило, постдокторант в UCLA.

Обаче в допълнение към мозъчните разлики, нещо уникално се е случвало и в червата на психично устойчивите индивиди. Техните чревни микроби започвали да отделят химически вещества и да проявяват специфична генна активност, блокирайки чревната пропускливост и създавайки силна чревна бариера. Тази реакция на чревната флора била същата като при леко чревно възпаление, наречено “синдром на пропускливите черва”. При него се нарушава способността на организма да усвоява необходимите хранителни вещества и да блокира токсините.

Изследователите били изненадани да открият тези микробиомни изменения при силно устойчивите участници. “Оказва се, че устойчивостта към стресови фактори наистина е феномен на цялото тяло, който засяга не само мозъка, но и микробиома и метаболитите, които той произвежда”, обяснява Гупта.

Констатациите са публикувани в списание Nature Mental Health. Следващата стъпка е да се проучи дали интервенция за повишаване на устойчивостта ще промени активността в мозъка и червата.

“Бихме могли да разработим лечебни методи, насочени както към мозъка, така и към червата, които един ден ще предотвратяват цялостно болестите“, обобщава Гупта.

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

В живота няма такова нещо като рано или късно... Всичко се случва точно когато трябва.

"Любов", Елиф

Най-четени | Най-нови


 • Хороскоп за днес, 10 юли 2024...
  Хороскоп за днес, 10 юли 2024

  Научете какво ви очаква тази сряда, 10 юли 2024, според зодията.  Овен Днес е ден на динамични промени и възможности. Изравняването на Луната с Юпитер във вашия приключенски сектор ви насърчава да излезете от зоната си на комфорт. Планове за пътуване или образователни занимания могат да ви донесат...

 • 3 зодии, които ще забогатеят през юли...
  3 зодии, които ще забогатеят през юли 2024

  Има нещо вълшебно в юли. Това е месец, който обещава слънчеви дни и комфортни нощи. Време е за плажни разходки, барбекюта и възстановяване на връзката с хората, които карат сърцата ни да се чувстват пълни. Звездите се подреждат, за да донесат неочаквано богатство на три щастливи зодиакални знака.  Телец Телци,...

 • Хороскоп за днес, 11 юли 2024...
  Хороскоп за днес, 11 юли 2024

  Научете какво ви очаква този четвъртък, 11 юли 2024, според зодията.  Овен Днес, Овни, може да почувствате прилив на енергия, който ви тласка напред. Това е идеален момент да се заемете с дългосрочни проекти, които са били на заден план. Вашите естествени лидерски умения ще бъдат подчертани,...

 • Късметче за всяка зодия за 11 юли 2024...
  Късметче за всяка зодия за 11 юли 2024

  Вижте какво е късметчето ви за този четвъртък, 11 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Прекрасна изненада ще направи деня ви перфектен. Телец Любов и романтика ви очакват днес. Вижте още: Най-важната черта, от която всяка зодия се нуждае в сродна душа Близнаци Ще получите мечтаното...

 • Късметче за всяка зодия за 10 юли 2024...
  Късметче за всяка зодия за 10 юли 2024

  Вижте какво е късметчето ви за тази сряда, 10 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Истинска изненада за вас от специален човек. Пригответе се за нещо незабравимо. Телец Най-малките мечти носят най-голяма радост - една от тях ще се сбъдне точно днес. Вижте още: 3 зодии, които ще забогатеят...

 • Таро карта за всяка зодия за 12 юли 2024...
  Таро карта за всяка зодия за 12 юли 2024

  Научете вашата Таро карта за тази този петък, 12 юли 2024, според зодията.  Овен Карта Таро: Десет чаши Проблемите са неудобни, това е сигурно, но не сте ли изумени от това как приятелите ви изглежда излизат по начини, за които не сте и мечтали, защото сте попаднали в трудни моменти? Без тези моменти...

виж всички виж всички
Реклама