Важно: 4 ранни признака на деменция, които трябва да знаете (ВИДЕО)


Важно: 4 ранни признака на деменция, които трябва да знаете (ВИДЕО)
Снимка: Istock

Ранното разпознаване на признаци на деменция е важно, защото може да помогне на човек да разбере какво се случва с него и как да се справи по-добре с тази диагноза.

Въпреки че деменцията засяга хората по различни начини, психиатърът д-р Джалил Мохамед сподели 4-те често срещани предупредителни признака на деменция във видео в TikTok.

Вижте още: Енергийните напитки крият кошмарни рискове за децата, ето какви

1. Загуба на краткотрайна памет

Хората с деменция често имат затруднения да си спомнят неща, случили се в близкото минало.

"Това означава, че могат да забравят неща, които са се случили по-рано през деня или през последните няколко дни", казва д-р Мохамед във видеото.

2. Забравяне на думи

Всички можем да забравяме думи от време на време, но хората с деменция могат много лесно да започнат да забравят прости думи, които са използвали преди.

"Тъй като им е трудно да намерят определена дума, те могат да започнат да я заменят с други до степен, че речта да няма никакъв смисъл", твърди психиатърът.

Вижте още: 5 магични плодови чая и ползите за организма от тях

3. Дезориентация във времето и пространството

Много често хората с деменция започват да забравят кой ден е или кое време от деня е. Д-р Мохамед посочва, че хората с деменция могат да започнат да се губят на познати места.

4. Трудност при изпълнение на познати задачи

Това е друг важен знак. Психиатърът посочва, че хората с деменция започват да забравят как да правят нещата, които са правили с лекота.

"Хората с деменция могат да забравят как да изпратят имейл, въпреки че преди са го правили постоянно“, казва още психиатърът

 

@drjaleelmohammed 5 signs of dementia 1. Short-term memory loss 2. Word-finding difficulty 3. Disorientation to time and place 4. Difficulty with familiar tasks 5. Progressive worsening #dementia #dementiaawareness #mentalhealth #psychiatry #psychiatrist ♬ original sound - Dr Jaleel Mohammed

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Никога не преставай да се усмихваш, дори когато ти е тъжно, някой може да се влюби в усмивката ти.

Маркес

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама