Важно: Хората, които взимат тези лекарства, НЕ трябва да пият кафе


Важно: Хората, които взимат тези лекарства, НЕ трябва да пият кафе
Снимка: Istock

Според нови проучвания на Journal of American College of Cardiology, някои фенове на кафето трябва да го избягват, ако приемат определени лекарства.

При други лекарства трябва поне да отделите достатъчно време между приемането им и пиенето на кафе.

Вижте още: Диетолог: Искате да отслабнете? Яжте тези храни

Ако приемате тези лекарства, по-добре е да избягвате напълно кафето:

– Лекарства за диабет.

– Аминофилин за астма.

– Лекарства за болестта на Алцхаймер.

– Антидепресанти.

Лекарства, които НЕ трябва да се комбинират с кафе

– Антихипертензивни и антипсихотици.

– Лекарства за лечение на хипотиреоидизъм.

– Лекарства за настинки и алергии.

– Ризедронова киселина при остеопороза.

Препоръка: Винаги търсете лекарска помощ.

Лекарства за диабет

Има научни доказателства, че диабетиците, приемащи лекарства, трябва да избягват кафе или други кофеинови напитки.

Според преглед на различни проучвания е доказано, че кофеинът може да намали ефектите на инсулина и пероралните хипогликемични средства.

В допълнение, изследванията показват, че консумацията на кафе може да причини скокове на кръвната захар и да намали инсулиновата чувствителност. Затова диабетиците, които не приемат никакви лекарства, трябва поне да намалят количеството кафе, което пият, ако не искат напълно да се откажат от любимата черна напитка.

Аминофилин за астма

Лекарството, използвано при астма, е аминофилин. Лекарството се предписва и на пациенти с хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). Освен всичко друго, разширява бронхите, стимулира дихателната мускулатура и има за цел да облекчи болните.

Някои нежелани реакции обаче могат да се появят при аминофилин, включително безсъние, ниско кръвно налягане, гадене и повръщане, диария, рефлукс, главоболие, треперене на крайниците или сърцебиене.

Страничните ефекти на лекарствата за астма могат да се засилят от кафето.

Вижте още: Ето за кого чистенето на сняг може да бъде опасно

Антидепресанти

Антидепресантите попадат и в двете категории: има научни доказателства, че не трябва да се приемат с кафе и като цяло не вървят добре с консумацията на кафе.

Проучване от Бостън заключава, че антидепресантът флувоксамин засилва страничните ефекти на кафето или кофеина, което може да доведе до проблеми със съня или сърцебиене.

Освен това, когато се приема ежедневно, лекарството изглежда забавя разграждането на кофеина, което му позволява да се натрупва в тялото, показват изследванията.

Лекарства за лечение на хипотиреоидизъм

Хората, страдащи от хипотиреоидизъм, приемат лекарства с левотироксин. Това е изкуствен заместител на тиреоиден хормон, който компенсира липсата на хормона тироксин, причинен от заболяването.

Проучванията обаче показват, че пиенето на кафе, докато приемате лекарства, не е добра идея. Кафето може да намали усвояването на активната съставка, поне в отделни случаи, с повече от половината.

Вижте още: Ето какво пият столетниците от цял свят

Лекарства за настинки и алергии

Кафето не намалява ефективността на лекарствата срещу настинки и алергии, но лекарствата, напротив, могат да увеличат ефекта на кофеина. Псевдоефедринът се използва както при обикновена настинка, така и при сенна хрема за облекчаване на симптомите.

Приеман заедно с кафе, може да причини симптоми като безпокойство и нарушения на съня. И псевдоефедринът, и кофеинът са стимуланти, които стимулират централната нервна система.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Истината е, че всички ще те нараняват; просто трябва да намериш онзи, за който си струва да страдаш.

Боб Марли

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама