Храни и лекарства, които никога не трябва да комбинирате


Храни и лекарства, които никога не трябва да комбинирате
Снимка: Istock

Чудили ли сте се някога дали вашата диета променя ефективността на лекарствата, които пиете? Например, пиенето на лекарство с гореща напитка може да промени начина, по който то действа и може да изложи здравето ви на риск.

"Взаимодействието храна-лекарства обикновено се осъществяват чрез три различни вида механизми", казва д-р Роналд Страм, директор на Нюйоркския център за здраве и медицина.

Вижте още: Тези храни всъщност ви правят по-гладни

Той добавя, че храната може да увеличи или да намали скоростта и степента на абсорбция на лекарството или да има директен фармакологичен ефект.

Антибиотици - кисели храни и млечни продукти

Киселите храни и напитките с кофеин могат да намалят ефективността на антибиотици като пеницилин.

Ако приемате пеницилин, консумирайте киселинни храни, включително месо, кафе и захар два часа след приема на лекарството.

Хинолоните, клас антибиотици, включително ципрофлоксацин, левофлоксацин не трябва да се приемат с млечни продукти, защото намалява тяхната ефективност.

Антидепресанти - сирене, соев сос

Пропуснете сиренето, ако сте на инхибитори на моноаминооксидазата. Тези лекарства се използват за лечение на депресия и тревожни разстройства и могат да реагират на храни, богати на тирамин, който се съдържа в зрелите сирена.

Смесването на инхибитори на моноаминооксидазата с храни, съдържащи тирамин, като сирене или ферментирали и кисели храни, може да повиши кръвното налягане до опасни нива.

Други храни, богати на тирамин, са соев сос, тофу, мисо, фава боб, кисело зеле, алкохол, авокадо, банани, екстракти от дрожди и стафиди.

"Рибеното масло, например, е здравословно за сърцето, но също така намалява съсирването на кръвта“, казва Дейвид Г. Еделсън, професор по клинична медицина в Медицинския колеж „Алберт Айнщайн“ в Ню Йорк.

Вижте още: Страдате от липса на концентрация, ето какви са причините

АСЕ инхибитори - заместители на солта

Ако приемате инхибитори на ангиотензин-конвертиращия ензим за понижаване на кръвното си налягане, може също да се наложи да използвате калиеви соли като заместител на натрий. Проблемът е, че АСЕ инхибиторите също карат тялото да задържа калий. Това създава високи нива на калий, които потенциално могат да доведат до сърдечна аритмия.

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

В живота няма такова нещо като рано или късно... Всичко се случва точно когато трябва.

"Любов", Елиф

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама