За какво са сигнал тъмните петна под ноктите?


За какво са сигнал тъмните петна под ноктите?
Снимка: iStock

Появата на тъмни ивици под ноктите може да е симптом за повишено ниво на холестерола в кръвта, според експерти от Американската академия по дерматология. Те може да са предизвикани и от ендокардит (възпалително заболяване на сърцето), или да са признак на васкулит (увреждане на кръвоносните съдове).

ЗА КАКВО Е ПОЛЕЗЕН ПРОПОЛИСЪТ

Такива ивици могат да се появят по ноктите както на ръцете, така и на краката. Те се появяват, когато малки кръвоносни съдове се повредят и спукат, оставяйки малки „кръвни петна“, които се виждат през нокътя. Тези кървящи петна обикновено не причиняват физическа болка.

Според експертите връзката между подобни ивици под ноктите и повишения холестерол е доказана многократно в проучвания, наблюдавана е при пациенти и е описана в медицинската литература.

При появата на такива симптоми следва своевременно да се консултираш с лекар, тъй като високият холестерол е опасен поради повишения риск от сърдечно-съдови заболявания. В зависимост от частта на тялото, запушването на кръвоносните съдове може да предизвика инсулт или инфаркт.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Не бих казал, че жените нямат характер - те просто всеки ден имат различен характер.

Хайнрих Хайне

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама