За здравословно хранене яжте сезонни продукти


За здравословно хранене яжте сезонни продукти
Снимка: iStock/Guliver

Група специалисти от Станфордския университет са стигнали до заключение, че за да са по-здрави хората, трябва да ядат сезонни плодове и зеленчуци. Те са изследвали микрофлората на чревния тракт на племето хадза от Танзания. При тези хора се срещат изключително рядко хронични заболявания, характерни за западните хора. Причина за това са бактериите в човешкия организъм и по-конкретно в чревния тракт. Микрофлората в червата регулира теглото на човек и въздейства върху работата на неговата имунна система.

Учените са изследвали едно от малкото останали племена, които живеят по традиционен начин на номади. Те са установили, че при племето хадза микрофлората на червата се мени в зависимост от сезонното хранене. Тяхната микрофлора е много по-богата от тази на американците например. Бактериите се менят в зависимост от приетата храна според сезона. Бактериите, присъстващи в пробите от фекалиите, събрани през сухия сезон, напълно изчезнат през дъждовния сезон, заменени от други.

В развитите страни няма обвързване на храната със сезона и микрофлората е по-малко разнообразна. Това се отразява негативно на здравето. През дъждовния сезон хората от племето хадза събират ягоди и мед, а през сухия сезон ловуват. Тяхната храна се различава съществено в зависимост от сезона, но има и общи елементи. Това са храни, богати на фибри. Средно се консумират 150 грама влакна на ден, което е 10 пъти повече от количеството, консумирано от американците.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Жените са най-големият неизползван източник на таланти в света.

Хилари Клинтън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама