Започва Европейската седмица на фертилността


Започва Европейската седмица на фертилността
Снимка: iStock

Европейската седмица на фертилността за 2022 година е под надслов "25 милиона съдби: Едно и също предизвикателство" и се провежда от 7 до 13 ноември, като се фокусира върху личните съдби, пропуските и бариерите по отношение на лечението на пациентите с репродуктивни проблеми.

От 2016 година насам организацията Fertility Europe, нейните членове и партньорски организации обединяват усилията си, за да повишат обществената осведоменост за фертилността и репродуктивните проблеми чрез Европейската седмица на фертилността.

25 милиона души в Европейския съюз страдат от безплодие. Засегнати са средно около една десета от населението на страните-членки на ЕС. Жителите на различните държави и градове в рамките на ЕС са обект на различни услуги и политики по отношение на фертилитета. Тази институционална и правна фрагментация води до неравенства в предоставянето на информация и достъпа до лечение за гражданите на Европа.

Вътрешното проучване на Fertility Europe разкрива, че основните пречки пред диагностицирането и лечението на инфертилитета включват ограничения и забавен достъп до лечение. Други идентифицирани проблеми включват липсата на психологическа подкрепа, дългото време на изчакване и слабата осведоменост за фертилността. Възможните решения на тези проблеми включват осигуряване на пълно публично финансиране, психологическа подкрепа и информационни кампании.

 

За Fertility Europe

Fertility Europe е организация, обединяваща асоциации на пациенти с репродуктивни проблеми от 28 държави и е пациентска партньорска организация на ESHRE. Fertility Europe е базирана в Брюксел.

За Сдружение Зачатие

Сдружение Зачатие е неправителствена организация на хората с репродуктивни проблеми в България. Създадена е през 2004 година за защита на техните права и е активен партньор на държавните и местни институции.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

С думи също може да се докосва. Дори по-нежно, отколкото с длани.

Януш Вишневски

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама