Започва Коледният пост


Започва Коледният пост
Снимка: iStock/Guliver

От днес, 15 ноември, до 24 декември, Бъдни вечер, вярващите християни спазват Коледен пост. Целта му е не да изтощи организма, а да му помогне "в борбата със страстите, да обуздае тялото му и да го подчини на неговия дух, да го подготви за свещените празници".

През следващите 40 дена не трябва да се ядат храни от животински произход - месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал, с изключение на риба, която е позволена в определени дни. Олио и вино може да се употребяват - без сряда и петък.

Ето то как трябва да се храните през този период:

Ако не сте постили досега и се колебаете, трябва да знаете, че от здравословна гледна точка постенето оказва много добър ефект върху организма и си заслужава практикуването. Постите не се препоръчват на деца, бременни жени и хора с твърде слаба имунна система. За всички останали постенето е изключително здравословно.

Яжте основно сурови зеленчуци и плодове, житни и зърнени култури, като избягвате готовите пакетирани храни.

Не прекалявайте с яденето на хляб, ориз и картофи, за да се заситите бързо. Те неизменно трябва да присъстват в менюто ви, но веднъж на ден е достатъчно. Много хора се спират само на тях, като най-лесен начин за хранене по време на пост, но резултатът е запек.

За поддържане на добра обмяна на веществата плодовете и зеленчуците имат ключова роля. Сушените плодове, житото, ядките също са подходяща храна. Когато започнете да постите, ще се уверите, че има голямо разнообразие от храна, която е и вкусна, и много полезна.

Какво се случва с тялото ви по време на пости?

Най-напред се пречиства организма. Това е и основното полезно действие на постите. Пречистването с лека, еднородна храна има изключително добро действие – от тялото се отстраняват излишните белтъчини и токсичните натрупвания. Организмът се алкализира и прочиства на клетъчно ниво и в резултат на това се унищожават слабите и дефектни гени, които са причина за множество здравословни проблеми. Вследствие на това, човек започва да усеща прилив на енергия и това е съвсем нормално.

Когато организмът е вече прочистен, много по-лесно се усвояват полезните съставки от поетата храна. Витамините, минералите и други жизненоважни компоненти се абсорбират много по-ефективно от обичайното. Подобрява се качеството на съня, паметта и обмяната на веществата, а емоционалното състояние се балансира, тъй като постът влияе положително на нервната система, както и на хормонално ниво.

Един от допълнителните бонуси на постенето е намаляване на телесното тегло, стига да не прекалявате с порциите и въглехидратите. Точно заради това много жени го избират поста като алтернатива на диетата, тъй като е ефективен и здравословен начин да влезем във форма преди лятото.

Разбира се, постите могат да имат и някои негативни страни, за които е добре да сте подготвени. Тъй като метаболизмът ви се пренастройва, възможно е в първите дни да усещате световъртеж, гадене и слабост. Продължителното лишаване на организма от месо и млечни продукти може да доведе до недостиг на важни витамини и минерали. Възможно е също така постите да отключат някои заболявания. А ако не разнообразявате менюто си и се храните основно с богати на въглехидрати храни като хляб, картофи, ориз, е възможно вместо да отслабнете, да напълнеете.

За да бъде постенето полезно и приятно, добре е да спазвате няколко условия:

Намалете количеството сол в храната, тъй като тя възбужда излишно апетита и натоварва бъбреците. Възможно е да се изкушавате да солите допълнително, за да подсилите вкуса на постните ястия, но се въздържайте.

Хранете се разнообразно. Не яжте всеки ден едно и също. Комбинирайте по всякакъв начин плодове, зеленчуци, ядки, семена, кълнове, бобови и житни култури и т.н.

Компенсирайте липсата на животински белтъчини с много бобови култури. Комбинирайте ги със зърнени храни за постигане на оптимален аминокиселинен баланс.

Яжте пълнозърнести зърнени храни. Те ще ви ви осигурят минерали и витамини от група В.

Набавяйте си достатъчно желязо чрез храни, съдържащи витамин С, защото този витамин подобрява усвояването на желязото - грах, карфиол, зеле, чушки, лук, киселец, коприва, цвекло, цитрусови плодове, ябълки и други.

Недостигът на калций от млечните храни може да се компенсира с пълнозърнест хляб, коприва, спанак, ядки, сушени плодове и бобови храни.

Пийте достатъчно количеството вода (поне по 1,5-2 л на ден). Чаят също е полезен - например шипков, който съдържа големи количества витамин С.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Ако мъжете не трябва да бъдат агресивни, за да бъдат приети, тогава жените няма да се чувстват принудени да бъдат покорени.

Ема Уотсън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички