Защо честото миене на ръцете може да е вредно


Защо честото миене на ръцете може да е вредно
Снимка: iStock/Guliver

"Прекалено честото измиване на ръцете и използването на мокри кърпи нарушава предпазната бариерата на кожата." Това каза в интервю за Радио "Фокус" – Варна дерматологът д-р Лили Дикманова.

Според нея една от грешките, които правят някои хора, е да предположат, че периодичното измиване на ръцете е благоприятно. По думите ѝ това може да направи кожата податлива на възпаления и различни видове алергии. Тя обясни, че кожата е податлива на проблеми през зимния сезон поради липсата на достатъчно слънчева светлина и ниските температури.

"По-интензивното миене със силни сапуни и измивни гелове, които са широко разпространени в магазините, нарушава бариерата на кожата. С много честото измиване се измива този бариерен липиден слой, който е върху нея, и в резултат на това се нарушава нейната пропускливост. Кожата вече няма тази бариерна функция – защита към въздействието на фактори от околната среда, а просто става по-суха", обясни д-р Лили Дикманова. Тя препоръча използването на по-щадящи сапуни и гелове за измиване, които не са с прекалено силна химична формула.

миене на ръце

"Други, които използват много често мокри кърпички да почистват масите, на които работят, или компютрите, както и тези, които страшно много си мият ръцете, за да не се заразят от нещо, също правят дерматити", поясни д-р Лили Дикманова. Дерматологът посъветва при появата на проблем да се посети лекарски кабинет. По думите ѝ в такива случаи високата чувствителност на кожата, вследствие на премахването на липидния слой, може да се лекува с емулиантни кремове и използването на медицински сапуни след консултация със специалист.

Според нея възпаленията вследствие на професионални вредности са най-честата причина за проблеми с кожата. По думите ѝ някои професии изискват честото миене на ръцете и използването на силни химични препарати, които водят до алергични реакции и възпаления.

"Хора, които се занимават с почистване на офиси, работят в кухни или работата им е свързана с миене на ръце, са изложени на риск от дерматологични проблеми. Всички професии като готвачи, сервитьори, миячи в перално помещение, както и строителните работници и монтьорите също са в по-голям риск от развиването на даден кожен проблем. Шофьорите, които са в контакт с масла, и строителните работници, които работят с цимент, лепила, гипсокартони или катран и асфалт, по същия начин много често правят дерматити", каза още д-р Лили Дикманова.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Ако накараш човек да се усмихне, променяш света. Може би не целия свят, но поне неговия.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама