Защо да си похапвате целина по-често?


Защо да си похапвате целина по-често?
Снимка: iStock

Целината е двугодишно растение от семейство Сенникоцветни, близък роднина на кимион, кориандър, морков, магданоз, копър и други. Днес тя се отглежда в почти всички континенти, като се използва за приготвяне на салати и различни видове ястия.

В Древна Гърция букети с листата на това растение получавали победителите в различни спортни надпревари. Древните гърци също така украсявали жилището си с целина, за да го предпазят от зли сили и отрицателни енергии. Смятало се, че растението носи късмет и често се събирало в сноп с чесън и лук.

Първоначално целината се е използвала като терапевтично растение, а от 17-ти век вече започва да се включва в различни ястия.

Растението обича влагата и не се страхува от студове, така че се чувства добре дори в северната част на Русия.

Целината има многобройни ползи, ето защо е хубаво да си я похапвате по-често.

В целината има много витамини, а на първо място е витамин С – в 100 грама се съдържа 8 мг от него. Всички части на растението съдържат аминокиселини и микроелементи: бор, калций, хлор и други полезни за организма. Целината е богата на фибри и етерични масла, както и на витамини А, Е, и витамини от група В.

Защо да си я похапвате?

Целината съдържа най-малко 12 различни антиоксиданта, които намаляват риска от развитие на хронични заболявания: сърдечни заболявания, диабет, затлъстяване и определени видове рак. Витамин С, който вече споменахме, и бета-каротин играят важна роля за здравето на кожата и имунитета.

Ако я прибавяте към ястия  или салати, ще се чувствате много по-здрави и енергични, ще се отървете от сънливост и апатия, като процесът на отделяне на токсичните вещества ще се задейства. Включването в диетата ви на целина е добра превенция на свързаните с възрастта сърдечно-съдови заболявания, разстройства на метаболизма и възпалителните процеси.

ЗЛАТЕН КОРЕН - БИЛКАТА, КОЯТО ЩЕ ПРОМЕНИ ЖИВОТА ВИ

Целината често се използва и в много хранителни режими и диети, поради ниско съдържание на калории и ускоряване на метаболизма. Сокът от този зеленчук стимулира производството на стомашен сок, което положително засяга усвояването на храната.

Екстрактът от семена се използва като спазмолитичен и аналгетичен агент, който намалява мускулните спазми и ставни болки. Освен това, този зеленчук има и успокояващ ефект.

Целината е и известен афродизиак, полезен за мъжко тяло. Растителният хормон андростерон увеличава потентността и либидото.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

В крайна сметка, сезоните се менят. Също така и градовете. Хора идват и си тръгват от живота ти. Но е много приятно да знаеш, че тези, които обичаш, винаги са в сърцето ти.

"Сексът и градът"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама