Как да ядете правилно тези 7 полезни храни


Как да ядете правилно тези 7 полезни храни
Снимка: iStock/Guliver

Всички сме чували колко полезно е да ядем плодове и зеленчуци от различни цветови групи. Червените зеленчуци са известни със своите антиоксидантни свойства, зелените помагат за добро здраве на очите, а жълтите зеленчуци често се считат за добър източник на протеин. Но как трябва да ядем всички тези полезни храни, за да увеличим максимално усвояването на витамините и минералите?

1. Банани

Бананите са истинска хранителна сила, включващи витамини В и С, магнезий и калий. И именно „жилките” между банана и кората са отговорни за това. Те се наричат „флоемни снопове“ и имат важна функция - разпределят вода и хранителни вещества. Така че не ги махайте!

2. Домати

Сготвените домати отделят повече ликопен – антиоксидантът, който ги прави полезни. Това се случва, защото топлината разрушава по-твърдите клетъчни стени в растението, позволявайки на тялото ни да усвоява по-лесно хранителните вещества.

8 ПОЛЕЗНИ НАВИКА, КОИТО ПОНЯКОГА КРИЯТ ОПАСНОСТИ

3. Цвекло и ряпа

Сготвените стъбла осигуряват доза глутамин - специална киселина, която помага за цялостната имунна система. Те имат страхотен вкус, когато са бланширани и задушени в зехтин. Така че извлечете максимума от тези зеленчуци, ядейки всичките части на цвеклото и ряпата.

4. Картофи

Яденето на картофи с обелката осигурява повече фибри, витамини и минерали. Сред тях са витамин С, няколко витамини от група В, желязо, калций и калий. Нежната „кожа” на пресните картофи дава енергия, намалява стреса и е от полза за костите и храносмилането.

5. Ябълки и портокали

Яжте тези плодове с кората! Ябълковите кори съдържат антиоксиданта, кверцетин, който прави чудеса за сърцето и мозъка ви. Портокаловите обелки пък имат съединения, наречени флавони, които понижават холестерола и предпазват сърцето.

6. Яйца

Знаете ли, че високата температура може да увреди някои от хранителните вещества в яйцата? Например, пърженето и варенето в кипяща вода намаляват броя на антиоксидантите и окисляват холестерола в яйцата. От друга страна, пошираните и меко сварени яйца са най-здравословните за консумация.

7. Лук и чесън

Кълцането на лука и чесъна освобождава алииназа, ензим, който помага да се отдели хранително вещество, наречено алицин. Въпросният алицин помага за създаването на други съединения, които ни предпазват от болести и вируси.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Елегантността е единствената красота, която никога не избледнява.

Одри Хепбърн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама