Защо е полезно да пием бира


Защо е полезно да пием бира
Снимка: Thinkstock/Guliver

Съдържащите се в бирата витамини от групата В допринасят за стимулиране функциите на централната нервна система, активизиране на обменните процеси в организма и по-ефективен разход на консумираната хранителна енергия. При умерена консумация високото количество витамини от група В в пивото спомага сърдечните и мозъчни дейности.

С 500 мл бира може да бъде доставен от 9 до 27,5% от препоръчителния дневен прием на витамин В6, от 3,5 до 14,1% – за витамин В2, и между 4,0 до 10,5% - за витамин В3.

Тези научни резултати бяха дискутирани по време на 10-тия Национален конгрес по хранене с международно участие, провел се във Варна в края на месец май тази година.

Около 50% енергиен дял в бирата имат комплексните въглехидрати. Те подпомагат изхвърлянето на токсични агенти, попаднали с храната в организма и имат благотворен здравословен ефект. Съдържанието им варира между 4,85 - 7,40 г на 100 г пиво, като с най-високи стойности са бирите с плодов вкус, както и тъмното пиво. В същото време, тяхното съдържание в бирата е сравнително ниско и не влияе съществено върху енергийния хранителен внос в организма.

Изследването определя и количествата на белтъците и мазнините в българските марки от напитката. Съдържанието на мазнините в бирата е с относителен дял по-малък от 1% от общата енергийна стойност или не повече от 1 ккал в 500 мл бира. Белтъците са под 0,5 ккал в 500 мл. Поради нищожните количества мазнини и белтъци, малкото алкохол и въглехидрати, и високото съдържание на вода в пивото, консумацията на бира не води до трупане на излишни килограми при умерена консумация.

Усреднено, българските бири съдържат само 51,25 ккал на 100 мл продукт или 256 ккал на 500 мл. Най-ниска е калорийната стойност на безалкохолното, а най-висока на тъмното пиво. За сравнение, експертите посочват, че 500 мл червено вино имат около 400 ккал, а повечето плодови сокове са с аналогично на бирата енергийно съдържание, т.е. около 250 ккал за 500 мл заради по-големите количества захар.

Учените припомнят и факта, че бирата влияе благотворно върху функциите на централната нервна система и има успокояващ ефект. Аминокиселините в белтъчния състав на пивото от своя страна стимулират синтеза на ендорфини, известни като "хормони на щастието”. Не случайно е широко известно, че бирата има меко, релаксиращо и антидепресантно действие, но при едно задължително условие – да бъде консумирана в умерени количества.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Не е чудо да имаш сто приятеля. Чудо е да имаш един, който да е на твоя страна, когато стотици са против теб.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама