Защо е толкова трудно да НЕ докосваме лицето си?


Защо е толкова трудно да НЕ докосваме лицето си?
Снимка: Thinkstock/Guliver

Надали има човек по света, който не е запознат с първото и основно правило, според което трябва да се научим да живеем в тези смутни времена – не си докосвайте лицето! Но е доста по-лесно да се каже, отколкото направи. Защо?

1. Естествен отговор от нашите тела

Понякога искаме да контролираме нашите жестове и движения, но тъй като много от тях са неволни, особено тези включващи ръцете, това може да е по-сложно от очакваното. Ние сме провокирани да изразяваме емоциите си чрез реакции, жестове и език на тялото. Когато слушаме задълбочено – подпираме брадичка на сгънат юмрук. Когато ни е скучно – търкаме очите си, за да се разсъним и т.н.

2. Начин на изразяване в нашата култура

Използването на ръцете ни за изразяване на емоции не е просто инстинкт. Езикът на тялото е толкова ефективен начин да кажем на другите как се чувстваме, че нашата култура и навици са го включили много лесно. И тъй като българският народ е доста експресивен, подобно на италианците ние използваме жестикулирането като „патерица” в общуването.

ПРИЗНАЦИ, ЧЕ ИМАТЕ СЛАБ ИМУНИТЕТ

3. Естествен рефлекс към стрес

Стресът може да предизвика нуждата на тялото ни от комфорт. Това се изразява чрез парасимпатиковата нервна система. Една от функциите й е да ни помогне да се справим в трудни моменти. Всеки човек има различно обработено движение, което да го успокои, но за най-характерни се приемат докосването на горната част на носа и масажирането на слепоочията.

4. Флирт

Има и друга често срещана ситуация, която ни кара да докосваме лицето си - флиртът. По време на нормални дейности докосваме лицето си до 23 пъти на час според проучване. Но ако срещу нас стои човек, който предизвиква учестен пулс, това число мигновено се увеличава. Жените са по-склонни да досковат косата и устните си, когато се чувстват привлечени от мъж.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Моят съвет: Не губете време да се тревожите за кожата или теглото си. Развивайте способностите си, това, което ви е дадено на тази земя.

Мерил Стрийп

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама