Защо морковите са полезни


Защо морковите са полезни
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Морковите определено заслужават място на вашата трапеза. Срещат се оранжеви, жълти, лилави, бели или червени, но независимо от цвета им, те са много полезни. Заедно с пащърнака, копъра, магданоза и кимиона, те принадлежат към семейство Umbelliferae. Към XVI век в Холандия започват да се отглеждат най-разпространените до този момент оранжеви моркови с леко сладникав вкус. Ето защо трябва редовно да ги консумирате:

Витамин А

Един средно голям морков (около 75 г) осигурява впечатляващите 210% от препоръчителния дневен прием на витамин А, който играе важна роля за поддържането на здрава имунна система, зрение, репродуктивни способности, клетъчни функции и еластичност на кожата. Сред растенията единствено сладките картофи са по-богати на витамин А от тях. Морковите са чудесен източник веществата, които организмът ни превръща във витамин А, основа за ретиноевата киселина, чрез която се осъществяват важни биологични функции.

Антиокиданти

Морковите съдържат различни антиоксиданти, всеки от които има своя уникална защитна функция. Бета-каротинът е най-често срещаният от тях, особено в оранжевите моркови. Алфа-каротин, лутеин, кафеена киселина, кумарова киселина, ферулинова киселина и антоцианидини са други антиоксиданти. Затова, който и сорт моркови да изберете, със сигурност ще си осигурите порядъчна доза антиоксиданти.

Зрение

Циркулират много митове за морковите, но е вярно, че те са полезни за зрението. Учени от института "Джулс Щайн" към Калифорнийския университет в Лос Анджелис са установили, че жени, които ядат моркови поне два пъти седмично, по-рядко страдат от глаукома в сравнение с жени, които консумират моркови по-рядко от веднъж седмично. Различни изследвания показват, че влошеното зрение поради недостига на витамин А може да се подобри, ако се увеличи приемът на този витамин. Освен това е известно, че витамин А играе важна роля като компонент на родопсина и като подкрепя функционирането на роговицата и конюктивната мембрана.

Сърдечносъдова система

Най-често изучаваните здравословни ползи от морковите са свързани със сърдечносъдовата система. 10-годишно проучване в Нидерландия установява, че хора, които ядат моркови всеки ден, имат много по-нисък риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Смята се, че това се дължи на защитната роля на антиоксидантите в морковите.

Простата

Според European Journal of Nutrition различни изследвания показват, че мъже, които често консумират моркови, е по-малко вероятно да се развият рак на простатата. Смята се, че това се дължи на високите нива на каротеноиди.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Жената има само една възможност да бъде красива, но за да бъде привлекателна има сто хиляди възможности.

Монтескьо

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама