Защо не трябва да целуваме децата по устата?


Защо не трябва да целуваме децата по устата?
Снимка: iStock/Guliver

Преди известно време Виктория и Дейвид Бекъм публикуваха снимки, на които целуват дъщеря си Бруклин по устните. Това предизвика бурна дискусия дали този акт на любов е приемлив, или не. Затова днес ще ви представим професионалното мнение на Шарлот Резник, детски психолог.

Тя твърди, че децата трябва да се чувстват обичани и сигурни в семейната среда. Но целуването по устата не е най-добрата идея за изразяване на родителската любов. Защо?

На първо място това може да измести разбирането на детето за лични граници. Устните са интимно място от всяко човешко тяло, обяснява психологът. Когато целувате дете по устните, показвате, че тази граница е отворена и някой може да навлезе на тяхна територия без проблем. Същият „ефект“ може да се получи чрез принудително хранене и агресивно гъделичкане. По този начин по-инвазивните родители могат да увеличат риска детето да развие „синдром на жертвата“ с невъзможността да каже „не“ и да управлява собствените си лични граници.

На второ място, това е нехигиенично. Лекарите и особено зъболекарите предупреждават, че в устата ни има огромен брой микроби, срещу които възрастните имат изграден имунитет, но това съвсем не означава, че не могат да навредят на децата, особено ако са с по-слаба имунна система.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Вчера е история, утре е загадка, а днешния ден е дар. И всеки нов ден крие нов дар.

"Кунг фу Панда"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама